Home Gospodarstvo Evo što će sve sadržavati prvi pčelarski park u Hrvatskoj

Evo što će sve sadržavati prvi pčelarski park u Hrvatskoj

Ovaj jedinstveni park mogao bi se nalaziti u samome gradu i prostirati na deset tisuća metara kvadratnih

PODIJELITE

Velika Gorica uskoro bi mogla postati prepoznatljiva i po pčelarstvu. Razmatra se ideja da se upravo u Gorici sagradi prvi pčelarski park u Hrvatskoj. Inicijativa za izgradnju ovog specifičnog parka nastala je na studijskom putovanju u Bologni.

– Tu se rodila ideja parka kojeg bi mi mogli imati u Hrvatskoj i koji bi bio u potpunosti edukativan i koji bi bio potpuno drugačiji od svega što na ovom dijelu Europe postoji – ispričao je Mario Zbačnik, član Pčelarske udruge Turopolje.

Kako bi bio svrsishodan, park bi se morao prostirati na 10 tisuća metara kvadratnih. Iako postoje neke ideje gdje bi se mogao nalaziti, točna lokacija još se ne zna, no želja je da bude sagrađen baš u gradu jer se pčelarstvo iz ruralnih sredina seli u gradove.– Sadržavao bi drveće i nisko raslinje koje je vrlo interesantno za nas pčelare. Bilo bi edukativno jer bi za svaku biljku pisao njezin latinski naziv, trenutni naziv, zašto je važna pčelarima, zašto je bitna drugim građanima, u koje vrijeme cvijeta, koliko pridonosi meda i peludi, ima li kakvih alergena. Skroz edukativan park i drugačiji od svega što trenutno postoji – opisao je Zbačnik.

Osim biljaka, pčelarski par sadržavao bi i razne oblike košnica, kako su izgledale nekada, kako izgledaju danas, ali i kako će izgledati u budućnosti. Još uvijek nije odlučeno hoće li u parku biti živih pčela. Hoće li se, kada i gdje izgraditi ovakav park ovisi o Gradu Velikoj Gorici koji razmatra ovu ideju. Urbano pčelarstvo u Velikoj Gorici u posljednje vrijeme jako je popularno. Osim što se pčele uzgajaju na rubnim dijelovima grada, ima ih i u samom gradu. Unatoč tome, posljednjih godina zbog raznih bolesti i virusa pčela je sve manje. Iako uzgoj pčela nije isplativ, zasigurno je važan za prirodu. – Pčela je dobar bioindikator lošeg događanja u prirodi jer ako je u prirodi nešto loše, zagađeno, nama pčele strašno odumiru i onda mi brzo reagiramo. Ne znamo što je, ali nešto ne štima. I onda se u kratko vrijeme vidi što se događa. Mislim da nitko nije svjestan koliko su pčele važne jer od trenutnih usjeva 80 i nešto posto ovisi o pčeli kao oprašivaču. Ako nema pčele kao oprašivača, nema niti tih usjeva. Zapravo niti mi sami nismo svjesni koliko su pčele važne u prirodi – zaključio je Zbačnik.Pčelarska udruga Turopolje broji više od 100 članova kojima pomaže besplatnom posudbom opreme. Udruga se priprema za novu sezonu predavanja. U planu je osam predavanja na kojima će sudjelovati vrhunski predavači s područja pčelarstva.