Home Gospodarstvo FOTO Posjetili smo Bolognu: ovako građani aktivno sudjeluju u uređenju gradskih parkova...

FOTO Posjetili smo Bolognu: ovako građani aktivno sudjeluju u uređenju gradskih parkova i vrtova

PODIJELITE

Predstavnici javnih ustanova i udruga koje se bave zaštitom okoliša proteklog tjedna bili su u dvodnevnom posjetu talijanskoj Bologni u sklopu projekta ”Participativno upravljanje prirodnim resursima”, a koji se provodi i na području Velike Gorice. Ondje su imali priliku vidjeti  na koji je način ostvarena suradnja između Grada Bologne i samih građana u upravljanju javnih površina poput parkova i drugih javnih prostora.

– To je jedan dobar primjer kojeg ćemo nadam se moći primijeniti i u Velikoj Gorici, dakle kako sami građani direktno sudjeluju  u upravljanju javnim dobrima u Italiji. Cilj je nešto od njih naučiti – rekao je Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice.studijsko-putovanje-bologna-17Na studijskom putovanju posjetili su nekoliko parkova i  vrtova. U samom središtu Bologne bili su u parku Margherita u sklopu kojeg se nalazi komunalni povrtnjak “Le Serre dei Giardini Margherita”. Povrtnjak je poseban po tome što ga vodi oko stotinu građana iz Udruge ”Kilowatt”. O vrtu brine i Enrico Costanza koji je istaknuo da su u održavanje povrtnjaka uključene sve dobne skupine.

– Ovaj projekt vodi zajednica od skoro stotinu ljudi, volontera od 18-godišnjaka do onih starijih od 60 godina. Oni su uglavnom nezaposleni, studenti, a ima i zaposlenih koji ovdje dolaze poslije posla. Svi žele naučiti kako uzgojiti hranu. Nastojimo ih podučavati kako uzgojiti povrće tijekom godine, a oni zauzvrat održavaju prostor čistim i urednim. Prostor pripada Gradu Bologna, a ”Kilowatt” ima multiprojekt na ovom području. Tu su dakle povrtnjak, imamo i restoran gdje nudimo sve naše proizvode, a imamo i školu za djecu. Puno toga zanimljivog se ovdje događa – rekao je Enrico.studijsko-putovanje-bologna-24Zanimljivo je što se u povrtnjaku možete unajmiti stol, ondje je i kuhinja gdje si građani mogu sami pripremiti jelo, dostupna je wi-fi mreža, a svi se mogu uključiti kao volonteri.

– Vidjeli smo kako su građani uredili jedan park koji je prije bio zapušten. Pretvorili su ga u jedno lijepo idilično mjesto gdje ljudi mogu uživati, sami to održavaju, kose travu, skupljaju lišće i sve održavaju čistim. Posjetili smo i udrugu koja se posvetila djeci oboljeloj od dijabetesa i oni su također uredili park gdje planiraju još neke dodatne sadržaje uvesti. U oba slučaja oni su dobili pravo koristiti gradsku površinu i prenamijeniti ju u neke sadržaje koji su dostupni svima, mogu sami uzgajati voće, povrće, začinsko bilje, ali imaju obvezu održavati parkove. Jedna udruga revitalizirala je područje koje je bilo skroz zapušteno. Napravili su jezero, ondje su sada patke, u potpunosti sami održavaju park. Imaju fotonaponske module na objektu i oni su u potpunosti samoodrživi – rekla je projektna direktorica Slavica Robić iz DOOR-a.studijsko-putovanje-bologna-6Ovakav način upravljanja javnim površinama, moguć je i u Velikoj Gorici, smatra Ana Radman iz Razvojne agencije Grada Velike Gorice – Bilo je bolje od očekivanog, naučila sam dosta stvari vezano za urbano održavanje javnih površina. Impresionirana sam količinom zelenih površina. Zanimljiv je pristup i menadžment tih površina, mislim da je to kod nas primjenjivo. Bologna je grad povijesti, lijepe umjetnosti, studenata i zabavne, ima za svakoga ponešto – zaključila je Radman.studijsko-putovanje-bologna-5Projekt ”Participativno upravljanje prirodnim resursima” predstavljen je u Velikoj Gorici proljetos, a u njemu sudjeluju Grad Velika Gorica i udruge DOOR, ODRAZ, ZMAG te Udruga gradova. Cilj je osnovati radnu grupu, odnosno uspostaviti model unutar kojeg će građani u suradnji s gradskom vlasti kontinuirano sudjelovati u upravljanju prirodnim resursima. Projekt će trajati dvije godine, vrijedan je 208 tisuća eura, a s 85 posto sredstava sufinanciran je europskim novcem, dok ostatak pokrivaju partneri.

[print_gllr id=56870]