Home CRTICE IZ POVIJESTI CRTICE IZ POVIJESTI Kapela Ranjenoga Isusa

CRTICE IZ POVIJESTI Kapela Ranjenoga Isusa

Obnovu kapele potaknula je 1895. godine plemenita sučija Pleso-Rakarje i krajem 19. stoljeća (1896.) dobila je svoj današnji izgled

PODIJELITE
Autor fotografije: Višnja Huzjak, 1971., vlasnik/imatelj: Muzej Turopolja

Kapela Ranjenoga Isusa smještena je usred polja južno od naselja Pleso. Godine 1757. podigla ju je i opremila Rozalija Plepelić, udovica Ladislava Plepelića. Isprava iz 1767. godine pokazuje da su se Plepelići kontinuirano brinuli za održavanje kapele – Mihajlo i Juraj Mišerić pohodili su razne krajeve Hrvatske i skupljali priloge u novcu i hrani za plešku kapelu, a između ostalog saznajemo da su svojim prilozima pomagali svi društveni slojevi.

Obnovu kapele potaknula je 1895. godine plemenita sučija Pleso-Rakarje i krajem 19. stoljeća (1896.) dobila je svoj današnji izgled. Temeljne grede i stijene su spajane na „nemški vugel“, a u obnovi je kapela dobila atraktivni kiparski riješen trijem u historicističkom duhu s neobično položenim zvonikom, zbog kojega je zabatno krovište produženo i zvonik se naslanja na dva stupa trijema i proteže nad stupovima, obijen okomitim daskama i letvama. Grede zabata bogato su ukrašene raznovrsnim „špicirungima“. Strehu optiču kapljičasti zubci, i kao ornamentika obojeni su bojama naše trobojnice: crveno, bijelo i plavo.

Kapela je obnovljena 1982. godine, temeljito 1996. godine kad je uređen i okoliš.

Izvorni inventar nažalost nije sačuvan, a danas se u njoj nalazi kip Ecce homo – Krist vezan za stup, okrunjen trnovom krunom s trstikom u desnoj ruci, kipovi Presveto Srce Isusovo i Presveto Srce Marijino, kip Majke Božje Bistričke i križni put iz 1980. godine, djelo samoukog kipara Mate Mihinice iz Obrezine, jednog od rijetkih nastavljača tradicije turopoljskih drvorezbara.

Kapela je zaštićeno kulturno dobro koje se nalazi u izvornom ambijentu te je do danas sačuvala svoju visoku ruralnu vrijednost.

Fotografija: Pleško polje – kapela Ranjenog Isusa, autor fotografije: Višnja Huzjak, 1971., vlasnik/imatelj: Muzej Turopolja

Literatura: Đurđica Cvitanović, Turopoljske ljepotice: drvene seljačke crkve, (dopunjeno i prošireno izdanje), Zagreb: Kajkavsko spravišče, 2008 [1974.]; Petar Puhmajer (ur.), Arhitektura Velike Gorice, Velika Gorica: Turistička zajednica grada Velike Gorice, 2005.