Home Gospodarstvo Boljitak za cijelu zajednicu: Srednjoškolci zasadili 3.500 sadnica hrasta

Boljitak za cijelu zajednicu: Srednjoškolci zasadili 3.500 sadnica hrasta

Turopoljska udruga skauta "Tur" je uz financijsku potporu Zagrebačke županije uspješno provela projekt Prijatelj šume

PODIJELITE

Turopoljska udruga skauta “Tur” je uz financijsku potporu Zagrebačke županije uspješno provela projekt Prijatelj šume. Riječ je o projektu u kojem su sudjelovalo 150 učenika srednjih škola s područja županije, a koji su zasadili 3.500 sadnica hrasta u šumi Žutica. Među učenicima bili su i oni iz Gimnazije Velika Gorica koji su od prošle jeseni bili uključeni u edukativne radionice o klimatskim promjenama, njihovim uzrocima i posljedicama te općekorisnim funkcijama šuma.

Uz njih su sudjelovali i učenici Srednje škole Vrbovec, Srednje škole Dragutina Staržimira iz Sv. Ivana Zeline te Srednje škole Ivana Šveara iz Ivanić Grada. Sadnice, suradnju i stručnu pomoć pružili su im djelatnici Hrvatskih šuma.

“Projekt je okončan akcijom sadnje mladica u šumi na području županije u kojoj je sastojina ugrožena djelovanjem štetnika i ponekad predugim naplavnim razdobljima, kao izravnim posljedicama klimatskih promjena.”, objašnjavaju organizatori.

Šuma Žutica je retencija rijeke Save na području Lonjskog polja i spada u nizinske poplavne šume. Kao takva predstavlja cjelovite komplekse hrastovih i jasenovih sastojina. Na opstojnost hrasta štetno djeluje hrastova mrežasta stjenica, pristigla u ove krajeve iz Azije, dok su šume jasena u cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj, ugrožene širenjem i štetnim djelovanjem fitopatogene gljive Chalara fraxinea putem korijenovog sustava. Oba štetnika izazivaju sušenje i propadanje šumske sastojine, a bez prirodnih predatora u našim krajevima brzo se i lako šire.

“Sadnja stabala pokazala se najučinkovitijom i najlakšom metodom za neutralizaciju ugljičnog otiska koji stvara svatko od nas. Zahvaljujući suvremenom načinu života sve je veći, a osobito uslijed korištenja elektroničkih i drugih kućanskih uređaja, sagorijevanja fosilnih goriva i sve intenzivnijeg transporta ljudi i roba. Sudjelovanjem u akciji sadnje stabala učenici su imali priliku neutralizirati dio vlastitog ugljičnog otiska, ojačati svoju ekološku osviještenost i učiniti nešto korisno za širu zajednicu.”, navode iz Turopoljske udruge skauta “Tur”.