Home Gospodarstvo Aglomeracija VG: Uskoro se raspisuju natječaji

Aglomeracija VG: Uskoro se raspisuju natječaji

PODIJELITE

Projekt Aglomeracija Velika Gorica približava se konačnoj realizaciji. Riječ je o projektu izgradnje kanalizacijskog sustava i rekonstrukcije pročistača vode u Velikoj Gorici koji će 70% biti financiran novcem iz fondova Europske unije. Tim povodom gradonačelnik Velike Gorice sa svojim suradnicima i generalnim direktorom Hrvatskih voda danas je obišao pročistač voda.

– Ishode se posljednje građevinske dozvole. Hrvatske vode i komunalno poduzeće će vrlo brzo pripremiti tendere i u idućih mjesec dana ćemo započeti s objavom natječaja za mrežu i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda isto tako i za vozila i sve što će omogućiti uspješan razvoj projekta, kao i buduće održavanje. Nema zapreka da se to i ne dogodi – objasnio je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.Gradnja mreže kanalizacije te nadogradnje i rekonstrukcije pročistača trebala bi krenuti na jesen. – Nadamo se da će radovi zahvatiti dio građevinske sezone. Gradit će se nekoliko godina, ne predugo. Ovaj dio grada Velike Gorice, posebice Donje Turopolje i sjeverni dio, promijenit će infrastrukturu u samom središtu grada Velike Gorice, ali i u Lukavcu gdje će biti u potpunosti izgrađen i rekonstruiran – ispričao je Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice.

Projekt obuhvaća izgradnju 145 kilometara nove kanalizacijske mreže, obnovu 80 kilometara cesta, gotovo 50 precrpnih stanica te pet tisuća besplatnih priključaka na kanalizaciju za kućanstva 25 naselja. – Uređaj otpadnih voda, koji je velika boljka standarda života u Velikoj Gorici, bit će rekonstruiran i moderan i dat će treći stupanj pročišćavanja otpadnih voda, a samim time će za naredno razdoblje dati bolji i kvalitetniji život – objasnio je Barišić.Već je u pripremi projekt izgradnje kanalizacije i u ostalim dijelovima velikogoričkog područja – Novom Čiču, Čičkoj Poljani, Jagodnom, Podotočju, Ribnici.