Home Vijesti VIDEO Pogledajte mjesto odrona na Jakuševcu iz zraka

VIDEO Pogledajte mjesto odrona na Jakuševcu iz zraka

PODIJELITE
VIdeo: Udruga Ekologija grada

Na zagrebačkom odlagalištu otpada Prudinec/Jakuševec u ponedjeljak je došlo do događaja koji je rezultirao odronom smeće. U odronu je jedan radnik teško ozlijeđen.

“Radi se o 59-godišnjem muškarcu. Izgubio je lijevu nadlakticu, ima tri slomljena rebra s lijeve strane i kompresivnu frakturu torakalnog kralješka. Teške tjelesne ozljede jesu, ali u ovom trenutku ne ugrožavaju mu život. Ako ne dođe do dodatnih komplikacija u smislu razvoja nekih procesa na plućima zbog kontuzije pluća ili eventualno infekcije. Nije bilo mogućnosti rekonstrukcije, amputirana je lijeva nadlaktica. Budan je, pri svijesti, komunikativan i hemodinamski stabilan”, rekao je medijima u ponedjeljak predstavnik Klinike za anesteziologiju i intenzivnu mediciju KBC-a Zagreb dr. Slobodan Mihaljević.

Nakon što je privremeno dovoz smeća bio obustavljen, jučer je ponovo krenuo.

“Prema nama dostupnim informacijama otpad se dovozi na odlagalište Jakuševec Prudinec na plohu broj 6. Ploha broj 6 je ploha gdje se dogodio prvi odron na odlagalištu. Ostao sam zatečen informacijom da je to sigurno i ne znam tko je utvrdio sigurnost plohe i naših djelatnika koji evo kao što i sami vidite rade. Novi sindikat nije dobio ništa napismeno a sumnjam da su i drugi kolege sindikalisti dobili bilo što što garantira sigurnost. U kontaktu sam s više kolega iz podružnice, bilo je negodovanja. Prvenstveno iz straha jer ste vidjeli kakva katastrofa se jučer ovdje dogodila i razumljivi su mi i negodovanje i strah. Međutim zato što poslodavac inzistira da se otpad vozi na odlagalište, zagrebački otpad se i dovozi na odlagalište. Mi iz NS ćemo se usmjeriti prvenstveno na sigurnost naših djelatnika i svakako da ćemo još danas obaviti sastanak”, jučer je medijima rekao glavni sindikalni povjerenik Novog sindikata u podružnici Čistoća Pavao Barbarić.

Izvor: Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec

Voditelj Podružnice Čistoća Davor Vić kazao je na konferenciji za medije da se odlaže otpad koji je prethodno skupljen.

“Jutros je iz kamiona koji su već bili puni MKO-a koji se skupio jučer, ti su kamioni jutros ispražnjeni i to na dio plohe na kojem ne postoji zabrana odlaganja. Danas se zapravo spomenuti kapaciteti kamiona koriste za odvoz papira i plastike s obzirom da jučer nije se mogla izvršiti za usluga jer kamioni nisu bili ispražnjeni, tako da će to danas ići u prvoj smjeni i nastavit će se i u drugoj smjeni”, rekao je Vić.