Home Izdvojeno U aferi ‘Geodetski fakultet’ uhićen bivši šef velikogoričkog SDP-a

U aferi ‘Geodetski fakultet’ uhićen bivši šef velikogoričkog SDP-a

PODIJELITE
Isječak: GT (2015.)

Među 29 uhićenih s Geodetskog fakulteta u Zagrebu, koji su obuhvaćeni istragom o zloporabama europskog novca, pri vrhu se našlo ime bivšeg šefa velikogoričkog SDP-a Boška Pribičevića.

Dokazne radnje su provedene još ljetos prema nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), a među u srijedu uhićenima su i bivši dekan Almin Đapo i redoviti profesor u trajnom zvanju na fakultetu Boško Pribičević. Đapo i Pribičević te još jedna osoba zadržani su na mjesec dana u istražnom zatvoru zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke dok su ostali pušteni da se brane sa slobode.

EPPO je u srijedu priopćio da je pokrenuo istragu protiv 29 osumnjičenih te jedne tvrtke zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabe na Geodetskom fakultetu teške ukupno dva milijuna eura, od čega 1,7 milijuna na štetu proračuna EU.

MLINAR: PRIBIČEVIĆ JE NA ČELU GORIČKOG SDP-a BIO SAMO GODINU DANA, AFERA SE ZBIVALA POD OKRILJEM MINISTRICE OBULJEN

Boško Pribičević izabran je za predsjednika GO SDP-a Velika Gorica na unutarstranačkim izborima u svibnju 2015. godine po odlasku Vesne Fabijančić Križanić na dužnost u Državno izborno povjerenstvo, a na dužnosti je proveo tek godinu dana, do svibnja 2016. godine. Podnio je tada ostavku zbog selidbe u Zagreb, a od srpnja 2021. godine nije član SDP-a, upozorila je u izjavi ispred GO SDP-a Velika Gorica v.d. predsjednice Ivana Mlinar.

“Nemoguće je predvidjeti što će netko u privatnom ili stranačkom životu napraviti pa je teško očekivati da bilo tko od nas, današnjih članova SDP-a treba osjećati neku odgovornost za bilo što vezano za bivšeg stranačkog kolegu Boška Pribičevića.

Sve ovo za što se tereti predmetnog bivšeg kolegu Pribičevića događalo se nakon obnašanja dužnosti u Velikoj Gorici, ali iz medija saznajemo i da se afera Geodetski fakultet ipak zbivala pod okriljem ministarstva kojeg još uvijek vodi ministrica Obuljen. Nema se tu više što reći osim da institucije zaista uvijek trebaju raditi svoj posao, jer SDP ima nultu stopu tolerancije na bilo kakve kriminalne i protuzakonite radnje ma o kome god da je riječ!”, navodi Mlinar.

JUČERAŠNJE PRIOPĆENJE EPPO-a: SUMNJA SE NA VIŠE KAZNENIH DJELA

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je istragu protiv 29 hrvatskih državljana, koji su danas uhićeni na zahtjev EPPO-a, te jednog trgovačkog društva, zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i zlouporabu u postupku javne nabave na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Hrvatska).

Među uhićenima su dekan Geodetskog fakulteta i profesor istog Fakulteta, zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu u postupku javne nabave, krivotvorenje službene isprave i pranje novca.

Do uhićenja je došlo nakon istražnih radnji provedenih u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, koje su uključivale pretrage na Sveučilištu u Zagrebu dana 29. lipnja 2023.

Postoji osnovana sumnja da su u razdoblju od svibnja 2019. do studenoga 2023., dekan i profesor na Geodetskom fakultetu organizirali postupke javne nabave za robe, usluge i radove za četiri projekta ukupne vrijednosti od 5.988.300,00 eura, 85% sufinancirana sredstvima Europske unije. Ta četiri projekta odnosila su se na procjenu rizika od prirodnih katastrofa, studiju o klimatskim promjenama, održivi razvoj morskih ekosustava i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu. Dekan i profesor su postupke javnih nabava organizirali na način da su zlouporabili sredstva projekata i koristili ih za vlastitu korist, pribavivši time sebi i drugima nepripadnu imovinsku korist.

Tako postoji sumnja da su glavni osumnjičenici manipulirali u 28 postupaka nabave kako bi se odabrala određena trgovačka društva, obrti i odvjetnički uredi. U zamjenu za odabir tih društava, odgovorene osobe istih su dio uplaćenog novca vraćali dekanu i profesoru, bilo osobno ili plaćanjem radova izvedenih na njihovim privatnim posjedima. U nekim slučajevima ta društva nisu pružala nikakve usluge, u nekim slučajevima usluge su preplaćene a u nekim su slučajevima javne nabave organizirane na način da ih dobiju točno određena trgovačka društva, obrti ili odvjetnički uredi.

Ostali osumnjičenici su, kako se sumnja, sudjelovali u postupcima nabave na način da su podnosili nevaljane ili skuplje ponude, s ciljem da se odaberu ponude društava kojima se pogodovalo.

Nakon dodjele poslova odnosno ugovora, odgovorne osobe trgovačkih društava, obrta i odvjetničkih društava su dio tako isplaćenog novca vraćali osobno dekanu i profesoru, a također su vršili plaćanja nevjerodostojnih računa za radove izvedene na njihovim privatnim posjedima.

Također postoji osnovana sumnja da su dekan i profesor proveli i postupke nabave za kupnju vozila, čija nabava je također financirana EU sredstvima, a koja vozila nisu korištene za potrebe projekta, već ih je profesor (drugoosumnjičenik) koristio za svoje privatne potrebe te za privatne potrebe jednog drugog zaposlenika Geodetskog fakulteta. Isto tako postoji osnovana sumnja da su EU sredstvima financirali i kupnju motorne brodice, koja nije korištena za svrhe projekta, nego je iznajmljivana u sklopu djelatnosti nautičkog turizma.

Isto tako postoji osnovana sumnja da su dekan i profesor iz istrage prikazivali lažne putne troškove i dnevnice za sebe i 11 članova projektnih istraživačkih timova i stručnih suradnika za putovanja koja nisu obavljena, i to u najmanje 317 navrata.

Ukupna procijenjena šteta je 2.073.514,46 eura, od čega je šteta za proračun EU 1.715.017,32 eura.