Home Vijesti TJEDNI PRESJEK Oporba i vladajući složni, gradonačelnik se ispričava, evo kako je...

TJEDNI PRESJEK Oporba i vladajući složni, gradonačelnik se ispričava, evo kako je izgledala sjednica Vijeća

PODIJELITE
Foto: Arhiva

Ovotjedna sjednica Gradskog vijeća bila je puna zanimljivih polemika, pritužbi, pitanja i komentara, baš onako kako smo navikli u srazu dviju suprotnih momčadi; vladajućih i oporbe.

I dok gradonačelnik Krešimir Ačkar brani svoje poteze, proračun i situaciju u VG Vodoopskrbi oko projekta Aglomeracija, oporba napada i traži smjenu direktora Krunoslava Višića. No, u jednom su se svi ipak složili… U nastavku donosimo najzanimnljivije runde.

Opet pao pročistač, oporba traži odgovornost

Po ne znamo koji put ponovo će biti raspisan natječaj za pročistač koji je Državna komisija, po ne znamo koji put, poništila. Još jedna poznata priča u slučaju projekta Aglomeracije. Direktor društva, Krunoslav Višić s govornice je poručio kako ne može utjecati na proces prijave. „Mogu li ja kao direktor utjecati tko će se prijaviti na natječaj. Jesam li ja kriv što je Strabag dostavio nepotpunu projektnu dokumentaciju? Ja to ne mogu provjeriti, zbog čega sam i angažirao odvjetničko društvo“, poručio je Višić čiju smjenu zaziva oporba koja je na ovu temu sazvala i konferenciju za novinare.
„Vodoopskrba nije zakonito postupila prilikom ocjene ponude. Tražimo da gradonačelnik razriješi direktora jer je on odgovorna osoba. U suprotnom, ako projekt ne bude završen na vrijeme, posljedice će snositi građani“, poručili su SDP-ov Ivo Jelušić i MOST-ovac Ivan Bekavac.

Gradonačelnik Ačkar ponavlja da od problema ne bježi, a u Višića ima puno povjerenje. Pozvao je javnost da da vremena odvjetničkom društvu i drugim instancama da riješe problem. Pred nama je još jedna duga aglomeracijska jesen koju opet raspetljavamo, teško i polako kao gordijski čvor. Po ne znamo, već, koji put.

Ačkar: Ja se ispričavam…

Na red je stigao i proračun. Prihodi su rasli za 12, troškovi pali za tri posto, no oporbi brojke nisu zadovoljavajuće- loše se prihodovalo.
„Niste realizirali prihode, a vi ste ih planirali. Da ste realizirali prihode bolje onda bi i građanima mogli dati više“, nezadovoljan je SDP-ovac Ivo Jelušić. Ačkar nije ostao dužan.
„Gospodin Jelušić me traži da se ispričam što smo potrošili više od onog što smo planirali pa se ja ispričavam što će umirovljenici dobiti mirovinu, ispričavam se što je tri mjeseca bio besplatan dječji vrtić, ispričavam se što smo osigurali besplatne radne bilježnice svim osnovnoškolcima, što smo jedini grad u Hrvatskoj koji svakom srednjoškolcu daje 800 kuna, što isplaćujemo sve redovne stipendije, što radimo još šest novih objekata dječjih vrtića“, odgovorio je Ačkar.

Sklad i harmonija vladajućih i oporbe

Ovo bi moglo u rubriku; vjerovali ili ne! Oko jedne su se točke složili i vladajući i oporba; Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Velike Gorice kojom se broj upravnih tijela smanjuje s 12 na 9, odnosno pet službi i četiri upravna odjela. Izazvalo je to odobravanje svih vijećnika pa je oštra retorika nakratko prestala. Tako će od sad biti: Upravni odjel za komunalne djelatnosti i promet, Upravni odjel za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti, Upravni odjel za gospodarski razvoj, poljoprivredu i fondove EU te te Upravni odjel za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša. Od službi tu su Služba Gradske uprave, Služba Gradskog vijeća, Služba mjesne samouprave, Služba za financije, te Služba za unutarnju reviziju.