Home Kultura “Pale sam na svijetu” ovog vikenda na goričkim kazališnim daskama

“Pale sam na svijetu” ovog vikenda na goričkim kazališnim daskama

Scena Gorica će izvedbom ujedno obilježiti i Svjetski dan kazališta za djecu i mlade

PODIJELITE

Pale sam na svijetu, mnogima vrlo dobra priča iz osnovnoškolskih dana, uskoro će ugledati svjetlo dana na goričkim kazališnim daskama. Gradsko kazalište – Scena „Gorica“ na kazališne daske će postaviti djelo je jednog od najvećih pisaca za djecu, Jensa Sigsgaarda.

Redateljica predstave je Ivana Čoh, a na sceni će se naći dva lika: Pale, kojeg glumi Tomislav Krstanović, i pripovjedačica – Ana Vilenica. Premijera predstave održat će se u subotu, 19. ožujka u 18 sati, a prva izvedba za građanstvo bit će već sljedećeg dana, 20. ožujka, u 17 sati u Dvorani Gorica. Izvedbom za građanstvo će Scena Gorica ujedno obilježiti i Svjetski dan kazališta za djecu i mlade. Cijena ulaznice je 30 kuna i mogu se kupiti online na stranicama POUVG ili na blagajni Učilišta.

Evo i opisa predstave:

Pale, probudivši se jednog jutra, otkriva kako je jedini čovjek na svijetu. Istražujući tim novim očima svijet oko sebe, uživa u novostečenoj slobodi. Dogodovštine koje doživljava u početku ga vesele, međutim ubrzo shvaća kako veselje koje doživljava nema s kime podijeliti. Na sreću ubrzo shvaća kako je sve što je doživio bio samo san.

Sloboda koju Pale doživljava i avanture koje proživljava želja su svakog djeteta i upravo je izbor tih situacija (iz same priče, ali i poneke osuvremenjene) ono zbog čega se svako dijete može poistovjetiti s našim glavnim junakom. Njegovoj razigranosti i mašti nema kraja, međutim niti samoći koju doživi kada shvati da te lijepe trenutke nema s kime podijeliti. I upravo je to okosnica ove adaptacije – promišljanje o slobodi, tj. odgovornosti koju ona nosi, ali i osvještavanje koliko smo zapravo društvena bića.