Home KNJIGA TJEDNA KNJIGA TJEDNA Ljiljana Đorđević i Edo Popović: Zapisi iz Stranice Gornje

KNJIGA TJEDNA Ljiljana Đorđević i Edo Popović: Zapisi iz Stranice Gornje

Autori će biti i gosti u našoj knjižnici u svibnju kada će predstaviti upravo ovu knjigu

PODIJELITE

Ne znam uopće kako početi opisivati ovu predivnu, umirujuću, optimističnu knjigu koju je zajedničkim snagama iznjedrio jedan bračni par – književnik i novinar Edo Popović i supruga, po struci arhitektica, Ljiljana Đorđević. Ali u ovoj je knjizi manje bitno koja su njihova primarna zanimanja, bitna je prije svega činjenica da su, ostavivši za sobom vrevu gradskog asfalta i godine rada za novac (i sve ono što njegovom upotrebom, često i nepotrebno, možemo nagomilati), odlučili preseliti na seosko imanje u zaseoku Stranica Gornja u Karlovačkoj županiji i živjeti u skladu s onim za što duboko osjećaju da je ispravan ljudski put.

Trebalo im je mnogo godina i mnogo hrabrosti da život u gradu zamijene životom na selu, ali njihova je odluka izgleda sazrela u pravi trenutak. Točnije, poklopilo se nekoliko faktora – godine zajedničkog planinarenja koje su učvrstile njihovu povezanost s prirodom, kupnja zapuštenog imanja u mjestu za koje nikad ranije nisu ni čuli, ali koje je ipak imalo „ono nešto“, kao i činjenica da je Ljiljana završila tečaj permakulture i tako stekla osnovne alate koji su itekako olakšali pristup rekonstrukciji stare drvene kuće i čitavog imanja.

Tijekom osposobljavanja imanja za normalan život u praksi se valjalo uhvatiti u koštac sa svim onim što je u teoriji izgledalo tako jednostavno, kao kad na primjer, iz razloga održivosti, želite koristiti lokalne materijale i usluge lokalnih majstora, ali ispada da u blizini nema ni jednog ni drugog. Ili kad posao u startu bude loše obavljen i shvatite da je osim stečenog znanja ipak trebalo slušati vlastiti osjećaj o onome kako nešto ispravno napraviti. Nakon tog početnog, višegodišnjeg razdoblja uhodavanja – prilagodbe i obnove kuće, pokretanja vrta, čišćenja voćnjaka i upoznavanja granica imanja – život na imanju počinje teći nekim lakšim i smirenijim tempom. Nizanje godišnjih doba i pripadajućih im zaduženja i obveza, primjećivanje promjena u prirodi, suživot s mačkama, vjevericama, puhovima, srnama, kukcima, priprema jela od sezonskog bilja ravno iz vlastitog komadića šume ili livade – dokaz su da život zaista može biti jednostavniji, a Edo i Ljiljana na vlastitom su nam primjeru pokazali kako.

Autori će, štoviše, biti i gosti u našoj knjižnici u svibnju kada će predstaviti upravo ovu knjigu. Tada ćete imati priliku dobiti odgovore na sve moguće nedoumice koje vam prilikom čitanja padnu na um.

Pripremila: Ivana Grubačević