Home Kultura Kakva prilika: Pogledajte klasik “Tko pjeva, zlo ne misli” na velikom platnu

Kakva prilika: Pogledajte klasik “Tko pjeva, zlo ne misli” na velikom platnu

Ulaz na projekciju je besplatan

PODIJELITE

Velikogoričko kino i ove se godine uključilo se u program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine koji se obilježava 27. listopada u suradnji s Kino mrežom i Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskom kinotekom.

U sklopu obilježavanja imat ćete priliku pogledati kultne filmove Kreše Golika – Tko pjeva, zlo ne misli te Plavi 9 na velikom platnu kina. “Ove godine obilježava se 100. godina rođenja jednog od najpoznatijih redatelja, Kreše Golika, te ovogodišnji program sadrži digitalno restaurirane filmove Tko pjeva, zlo ne misli (1970.) i Plavi 9 (1950.). Navedeni filmovi na programu Kina Gorica su 29. (Tko pjeva, zlo ne misli) i 30. (Plavi 9) listopada u 16:00 h, a ulaz na projekcije je besplatan.” navode iz Pučkog otvorenog učilišta.

Svjetski dan audiovizualne baštine tradicionalno se obilježava diljem svijeta od 2005. godine, kada ga je utemeljio UNESCO. Iako su vrijedan povijesni izvor, audiovizualni zapisi (pokretne slike i snimljeni zvuk) u stalnoj su opasnosti od propadanja. Brojni materijali nepovratno su izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti. Upravo stoga, posebna pažnja pridaje se podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te se upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite.