Home CRTICE IZ POVIJESTI CRTICE IZ POVIJESTI: Vojko Miklaušić i njegova iznimna uloga u oblikovanju tradicijske...

CRTICE IZ POVIJESTI: Vojko Miklaušić i njegova iznimna uloga u oblikovanju tradicijske kulture Turopolja

Godine 1935. počeo je proučavati turopoljsku tradicijsku kulturu, zapisujući iskaze mještana Donje Lomnice

PODIJELITE
Fotografija: Vojko i Blaženka Miklaušić, snimio londonski novinar za Daily Harald u Zagrebu 1938. (izvor fotografije: Vojko Miklaušić, Plemeniti puti, Donja Lomnica: Matica hrvatska ogranak Velika Gorica, 1994., str. 259)

Vojko Miklaušić (Veli Rat na Dugom otoku, 16. kolovoza 1916. – Donja Lomnica, 26. rujna 1963.) bio je naš vrijedan zapisivač narodnoga blaga.

S obitelji se 1922. godine doselio u Donju Lomnicu, gdje mu je otac dobio mjesto učitelja. U Lomnici je pohađao pučku školu. U Zagrebu je polazio gimnaziju, potom studirao na Tehničkom fakultetu do 1941. godine, ne diplomiravši zbog zdravstvenih problema. U gimnaziji se aktivno bavio sportom te je u Hrvatskom akademskom športskom klubu bio juniorski prvak u bacanju koplja (1933.).

Godine 1935. počeo je proučavati turopoljsku tradicijsku kulturu, zapisujući iskaze mještana Donje Lomnice. Iste godine postao je zborovođa donjolomničkog KUD-a Nova zora, koji je postigao veliki uspjeh na smotri hrvatskog folklora u Puli 1952. godine. Članovi su izveli turopoljsku svadbu u Miklaušićevoj koreografiji.

Zbog velikog zanimanja za tradicijsku kulturu na Odsjeku za etnologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu slušao je predavanja iz etnologije kod prof. Milovana Gavazzija. Na radijskoj postaji u Zagrebu radio je kao urednik narodne glazbe, a potom u Osijeku (1944.) kao urednik programa i emisije „Za naše selo“.

Turopoljska etnografska građa, ponajviše Donje Lomnice, koju je skupljao od 1935. do 1952. godine, objavljena je 1944. godine u knjizi „Plemeniti puti“ u izdanju velikogoričkog ogranka Matice hrvatske. Prvi dio knjige zauzima muzikološka građa, a drugi dio sadržava etnografsku i leksikografsku građu. Muzikološka građa obuhvaća 52 crkvene pjesme kroz kalendarsku godinu (dijelom u notnom zapisu) i 120 narodnih popijevki. Etnografski dio sadržava zapise o godišnjim običajima i običajima kroz čovjekov životni ciklus, gospodarstvu zajednice, jelima, narodnim lijekovima, dječjim igrama i igračkama te zapise usmene književnosti. Objavio je nacrte i crteže dječjih igračaka, odjeće, mnogih uporabnih predmeta te motive i tehnike narodnog ukrašavanja. Zapise je upotpunio fotografijama donjolomničkog svakodnevnog života, vizura naselja te tipova graditeljstva na početku 20. stoljeća. Knjizi je priložen i rječnik turopoljskog govora u kojem je sabrao zaboravljene riječi i izraze.

U sjećanje na Vojka Miklaušića od 1997. godine redovito se održava manifestacija Vojkovi dani u organizaciji KUD-a Nova zora iz Donje Lomnice. Pridružite im se u proslavi života i rada ovog značajnog čovjeka 28. i 29. listopada u Donjoj Lomnici!

Fotografija: Vojko i Blaženka Miklaušić, snimio londonski novinar za Daily Harald u Zagrebu 1938. (izvor fotografije: Vojko Miklaušić, Plemeniti puti, Donja Lomnica: Matica hrvatska ogranak Velika Gorica, 1994., str. 259)

Literatura: Vesna Župetić, »Uloga Vojka Miklaušića u oblikovanju tradicijske kulture Turopolja«, u: Kaj 3, 2013.