Home Vijesti Gorički SDP o podignutoj optužnici protiv bivšeg gradonačelnika Barišića

Gorički SDP o podignutoj optužnici protiv bivšeg gradonačelnika Barišića

Održali su tiskovnu konferenciju na temu optužnice europskog javnog tužitelja protiv HDZ-ovog upravljanja u Velikoj Gorici

PODIJELITE

Velikogorički SDP danas je održao tiskovnu konferenciju na temu optužnice europskog javnog tužitelja protiv HDZ-ovog upravljanja u Velikoj Gorici.

Povod današnje konferencije je jučerašnja objava Ureda europskog javnog tužitelja o podignutoj već drugoj optužnici u RH zbog manipulacije javne nabave u koju je uključen bivši gradonačelnik, no ne i bivši član HDZ-a – jer je on i dalje jest član HDZ-a, iako iz medija možemo iščitati kako je priznao da je pogodovao. Točnije bi bilo reći kako je optužnica podignuta protiv HDZ-ovog upravljanja Velikom Goricom i pitanje je vremena kada će USKOK opet pokucati na već poznata im vrata naše Gradske uprave, a sve zbog realizacije projekta aglomeracije i već ustajale prakse HDZ-ovog pogodovanja poduzetnicima – ističe Luka Tarle, predsjednik velikogoričkog SDP-a.

Ivo Jelušić se pita je li to u HDZ-u normalno, te kako je moguće da stranka ne reagira na bilo koji način.

Ono što se mi pitamo hoće li Barišić, nakon što je optužnica podnesena i dalje biti dobar i prihvatljiv član HDZ-a. Cijeli problem oko projekta aglomeracije krenuo je naopako, uz jasna priznanja oko pogodovanja. To je dovelo grad u tešku situaciju. Grad će imati ozbiljne financijske posljedice, ogromne moralne i političke probleme. U konačnici je pitanje hoće li se projekt uopće realizirati, hoćemo li dobiti dodatne novce i hoćemo li imati ekoloških problema s obzirom na problem s pročistačem i projektom aglomeracije koji bi trebao biti završen do kraja ove godine. Ljude se može spojiti na novu odvodnju i izgraditi ju, ali kuda s tim otpadnim vodama – na postojeći pročistač koji to ne može podnijeti ili izravno u kanal pa u Savu? To je ozbiljan ekološki problem – kazao je Ivo Jelušić.

Kako ističu, do sada su postojale sumnje, a sada je podignuta optužnica – viši stupanj pravne procedure, što bi sa sobom moglo povući stroge europske sankcije, čije bi posljedice mogli osjetiti svi građani.

Ono što nam sada ozbiljno prijeti nakon što je optužnica podnesena i krivnja dokazana, ako EU povuče svoja sredstva, to će pasti isključivo na leđa građana. Riječ je o preko 270 milijuna kuna, što bi za ionako prezadužen grad bilo ravno katastrofi. To je nešto o čemu će se tek sada špekulirati – kazao je Marijo Zdelar.