Home Izdvojeno Dječje vijeće: Što zapravo zanima djecu Velike Gorice?

Dječje vijeće: Što zapravo zanima djecu Velike Gorice?

Goruće teme bile su sigurnost učenika, nasilje u školama, javni prijevoz...

PODIJELITE

U našem gradu ovih se dana obilježava Dječji tjedan u sklopu kojeg je održana sjednica Dječjeg gradskog vijeća. Kao i godina do sada, djeca su imala priliku pitati gradonačelnika sva za njih važna pitanja, a odgovore dobiti iz prve ruke. Djeca su bila u potpunosti pripremljena, a najviše ih je zanimalo o njihovoj budućnosti po pitanju obrazovanja, autobusnog prijevoza, društvenog života zajednice i ponašanja odraslih i djece u njihovoj zajednici.

Marta iz Dječjeg vrtića Velika Gorica pohvalila je grad zbog brojnih aktivnosti i sportova za djecu, a zanimalo ju je hoće li njena sestrica imati mjesta u vrtiću iduće godine. Odgovor je dobila od gradonačelnika Krešimira Ačkara: “Gotova su dva objekta dječjih vrtića, otvorit ćemo još i Koprivničku, Goričanku, idemo prema Dubrancu i sigurno možeš reći roditeljima da će tvoja seka imati mjesto u vrtiću.”, govori.

Nina iz Dječjeg vrtića Ciciban željela je znati hoće li im Grad pomoći s izgradnjom dvorane za sportske aktivnosti. Gradonačelnik govori kako će se izgradnjom novih vrtića otvoriti prostor upravo za te dvorane. Važna pitanja bila su i parkirna mjesta oko vrtića te izgradnja nogostupa do vrtića. Vrtićanac Leon iz Eko vrtića Lojtrica tražio je i vraćanje gusarskog broda u pješčanik. Ideju je imao i o kupnju autobusa za djecu s kojom će ići na izlete. Gradonačelnik Ačkar imao je spremne odgovore te potvrdio kako se radi na poboljšavanju zadovoljstva vrtićanaca, a da je najvažnije da se na izlete ide te da će se potruditi da izleta bude što više.

Važna tema bila je i nasilje u školama koje se, nažalost, i dalje događa. “Na dječji razvoj utječe i ono što se čuje na televiziji, ako su djeca izložena nasilju, veća je šansa da će se nasilje činiti. Moja ideja je da se organizira program za roditelje u kojem bi se govorilo o tome kako da djeca budu što manje izložena lošim utjecajima te kako bi smanjili nasilje među djecom.”, govore mali vijećnici Mateo i Marta te objašnjavaju svoj plan i kako bi se provodio.

Vrlo važnim pitanjem to smatra i gradonačelnik Krešimir Ačkar, kao gradonačelnik, ali i kao otac. “Nasilje u školama je svjetski problem i teško se doskače takvim stvarima. Ako si damo dovoljno truda, možemo ispraviti barem neke dijelove tog ponašanja te moramo biti jedinstveni u osudi nasilja i pomoći onome koji je ugrožen.”, govori Ačkar te poziva djecu da reagiraju na nasilje i kažu o tome odraslima te da u tome budu složni.

Kao i odrasle vijećnike, zanimalo ih je hoće li radovi na prometnicama, posebice u Ščitarjevu, uskoro biti gotovi. Gradonačelnik odgovara objašnjavanjem situacije te pozivanjem na strpljenje. Zanimalo ih je hoće li se povećati broj autobusnih linija prema selima, odnosno, može li se prilagoditi raspored vožnje stvarnim potrebama učenika i drugih putnika. Tražili su i postoji li mogućnost spajanja autobusnim linijama stanicu za vlak te koje je stanje s autobusnim kolodvorom u Velikoj Gorici. Odgovarao im je Darko Bekić, zamjenik gradonačelnika, koji navodi da su svjesni navedenog problema te da u vidu imaju tu problematiku, ali i da se svakog dana trude riješiti poteškoće.

Pitanje su imali i o sigurnosti učenika kod Osnovne škole Velika Mlaka zbog automobila koji prolaze na što im gradonačelnik odgovara kako su otvaranjem rampe zapravo spriječili potencijalne nesreće. Tražili su i povećanu sigurnost u parkiću u Donjem Podotočju izgradnjom ograde i obnovom dijelova parka.

Vijećnici su podsjetili da su tražili školske ormariće te sada mole financiranje zajedničkih ormara za obuću u Osnovnoj školi Eugena Kvaternika. “Jedan ormar koristila bi dva razreda i mogli bi ostaviti papuče ili tenisice te na taj način barem djelomično rasteretiti školske torbe i teret s leđa.”, govori Jan. Gradonačelnik mu odgovara kako se problemi rješavaju po prioritetima, a to su trenutno produženi boravci i druge obaveze prema školstvu.

Sve ovo i mnogo više zanima naše mlade, buduće političare koji su spremno pokazali da se od malih nogu brinu za svoje sugrađane i grad.