Home Zanimljivosti Čuvarkuća: Ljekovita biljka koja čuva zdravlje i štiti od bolesti

Čuvarkuća: Ljekovita biljka koja čuva zdravlje i štiti od bolesti

Ovo su neka od njenih najvažnijih ljekovitih svojstava

PODIJELITE

Čuvarkuća je biljka koju često imamo u našem domu, nalazi se u mnogim dvorištima, a možemo ju vidjeti i na krovovima. No, ova lijepa ukrasna biljka ima ljekovita svojstva, a nekad se vjerovalo da štiti kuću od zlih sila, požara, bolesti i zato je dobila taj narodni naziv.

Doista je to vrlo otporna i “zahvalna” biljka koju je lako uzgojiti, a dokazano je da je čuvarica zdravlja jer sadrži obilje ljekovitih flavonoida i kiselina.

Ljekoviti sok

Mesnati listići puni su soka kojim se od davnina liječi uhobolja, tako da se iz lista iscijedi 2-3 kapi soka u bolno uho. Nekoliko minuta treba odležati i ostaviti tekućinu u uhu, a potom se okrenuti i pustiti da tekućina iscuri van iz uha.

Foto: Pixabay

Zbog protuupalnih i antiseptičkih svojstava, čuvarkuća je odličan prirodni lijek za kožne bolesti i rane te prva pomoć kod uboda insekata i opeklina. U narodnoj medicini koristi se i za tretiranje bradavica, kurjih očiju i sunčanih pjega, a može se nanositi i na mjesta koja su bolna zbog grčeva ili gihta. Koža se premaže sokom od čuvarkuće ili se stavi oblog od prerezanog lišća.

Svježe iscijeđen sok od čuvarkuće može se i piti (ili se može pojesti nekoliko listova) kao prirodni lijek za bronhitis, gnojne upale grla i zubnog mesa, pročišćenje crijeva, a uzima se i kao umirujuće sredstvo kod živčane rastrojenosti. Neka istraživanja pokazala su da čuvarkuća smanjuje rizik od raka te pomaže u liječenju kancerogenih bolesti.

Umirujući čaj

Foto: Pexels

Od čuvarkuće se može pripremiti i čaj koji se preporučuje protiv menstrualnih tegoba, proljeva i čira na želucu. Pogodan je i za ispiranje afta ili ranica u ustima te za ispiranje grla u slučaju gnojne angine. U 2,5 dcl vode stavite 12 g osušenih ili 10 g svježih listova čuvarkuće te kuhajte 15 minuta, a potom procijedite i pustite da se malo ohladi. Preporučuje se šalica čaja ujutro na prazan želudac, a nakon toga svakih sat vremena po jednu žlicu čaja, dok ne popijete pripremljenu količinu.

A kada se pomiješa s medom…

Foto: Pexels

Mješavina čuvarkuće i meda smatra se odličnim prirodnim lijekom za miome i tegobe sa štitinjačom, tako da se uzima jedna žlica ujutro natašte, a tijekom dana još 1-2 žlice. Priprema je veoma jednostavna, samo pomiješajte 750 grama svježih listova čuvarkuće koje ste prethodno samljeli  s jednim kilogramom meda, i konzumirajte svaki dan, ubrzo ćete primijetiti brojne blagodati ovog lijeka.

Čuvаrkućа kао lіјеk ѕе ѕроmіnје јоš u ѕріѕіmа ѕаčuvаnіm іz devetog ѕtоlјеćа, kаdа nіје bіlо kоnvеnсіоnаlnе mеdісіnе. U оdrеdbаmа kоје роtіču оd Каrlа Vеlіkоg nаlаžе ѕеlјаnіmа uzgој 72 vаžnе bіlјkе. Zаvršnо роglаvlје glаѕі: “Ѕvаkі ѕеlјаk trеbа іmаtі čuvаrkuću nа ѕvојој kućі”.