Home Izdvojeno Župan i gradonačelnici: Ne želimo da vodoopskrbom upravlja Zagrebački Holding

Župan i gradonačelnici: Ne želimo da vodoopskrbom upravlja Zagrebački Holding

PODIJELITE

–  Ne slažemo se s Nacrtom prijedloga Uredbe o uspostavi uslužnih područja prema kojoj područje Zagrebačke županije ne predstavlja jedno uslužno područje isporučitelja vodne usluge – zajednički je stav i zaključak izvanrednog sastanka župana Stjepana Kožića i svih gradonačelnika i načelnika s područja Zagrebačke županije.

OŽupan Kožić ističe kako objavljeni konačni Nacrt prijedloga Uredbe znači da bi gotovo svim vodoopskrbnim sustavom koji se nalazi na području Zagrebačke županije upravljao Grad Zagreb i Zagrebački Holding za što kaže da je nedopustivo.

–  Isto tako, apsurdno je da gotovo 1/4 stanovnika cijele Hrvatske, oko 1.050.000 ljudi, bude korisnik jednog davatelja vodne usluge, a da su preostale 3/4 podijeljene na 18 uslužnih područja. Ovo također znači da bi i cijena vode po m3 za građane Zagrebačke županije znatno porasla  –  izjavio je župan.

Naime, nacrtom prijedloga Uredbe, uslužno područje br. 7 obuhvaća Grad Zagreb, te sve gradove i općine u Zagrebačkoj županiji. Tu ne spada samo Grad Zaprešić i općine Bistra, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća koji su obuhvaćeni uslužnim područjem br. 6 zajedno sa svim gradovima i općinama u Krapinsko-zagorskoj županiji.

„TREBALO JE BITI USLUŽNIH PODRUČJA KOLIKO I ŽUPANIJA“

–  Ovaj konačni nacrt prijedloga Uredbe, predložen od nadležnog Povjerenstva i objavljen u petak 14. veljače 2014. godine na službenim web stranicama Ministarstva poljoprivrede, bitno se razlikuje od onoga što je prezentirano 19. prosinca 2013. godine u prostorijama Hrvatskih voda. Tom prilikom rečeno je kako bi na području Republike Hrvatske trebalo biti uslužnih područja koliko i županija. Prezentiran je nacrt prijedloga Uredbe o uspostavi uslužnih područja po kojemu je područje Zagrebačke županije posebno uslužno područje, osim grada Samobora, Svete Nedelje te općine Stupnik koji spadaju pod uslužno područje Zagreba, te općine Jakovlje, koja spada pod uslužno područje Krapinsko-zagorske županije. Takav prijedlog za Zagrebačku županiju bio je prihvatljiv, a sada mogu samo zaključiti da smo bili obmanjeni  – poručio je Kožić.

MILIJARDU KUNA SAMO VELIKOGORIČKA INFRASTRUKTURA

Gradonačelnik Dražen Barišić već je upozorio kako bi prema Uredbi sva velikogorička infrastruktura, čija je današnja tržišna vrijednost milijardu kuna i koju su svojim novcem gradili Goričani, bez ikakve naknade prešla u vlasništvo Grada Zagreba.

– Prijedlog je na javnoj raspravi i jasno je da ćemo uložiti prigovor. Nećemo dopustiti otimanje goričke imovine i ovako drastično poskupljenje vode za naše sugrađane. Tražit ću od Gradskog vijeća jedinstven stav po tom pitanju. Nadam se da će i uvaženi saborski zastupnici iz Velike Gorice stati na stranu svojih Goričana – rekao je Barišić.

Gradonačelnici i načelnici s područja Zagrebačke županije, zajedno sa županom, formalno će uputitI zajedničku primjedbu na objavljeni dokument Ministarstvu poljoprivrede te apelirati na Vladu Republike Hrvatske da se ovakva Nacrt prijedloga Uredbe ne usvoji. Zaključak sastanka je da će se na ovu temu sazvati izvanredna sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije na koju će se pozvati predlagači spornog Nacrta prijedloga Uredbe.