Home Izdvojeno Prijete još veće poplave

Prijete još veće poplave

PODIJELITE

Situacija je i dalje najkritičnija u Čičkoj Poljani jer je Odransko polje u zadnjih 6 sati naraslo 12 cm, rečeno je na novoj izvanrednoj sjednici Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije. Veliki problem predstavlja i vodni val koji se stvara na Kupi, koji će u četvrtak ponovno utjecati na rast vodostaja Odre, što će se opet odraziti na područje Čičke Poljane i Orla.

poljana4U prilog ne ide niti vremenska prognoza prema kojoj se na velikogoričkom području u četvrtak prijepodne očekuju nove oborine.
Trenutni vodostaj u Rugvici je 816 cm, a maksimum koji se očekuje je 830 cm (+/- 35 cm) kao što su Hrvatske vode prognozirale još jučer. Vodni val putuje prema Dubrovčaku, tamo je trenutni vodostaj 802 cm, a maksimum koji se očekuje i dalje je 825 cm. Podsjetimo, 2010. godine u Rugvici je zabilježen maksimalni vodostaj od 978 cm, a u Dubrovčaku 872 cm.

Ekipe Hrvatskih voda i vatrogasaca konstantno su na terenu, a 300 vojnika koji su od jutros na Plesu i dalje su u pripravnosti.

Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda rekao je kako od 7 sati ujutro radi i Ustava Prevlaka radi rasterećenja savskih voda, međutim kada vodostaj dosegne 390 cm, što se očekuje u večernjim satima, Prevlaka će se morat zatvoriti.

Osim vodnog vala koji se trenutno kreće prema Dubrovčaku, i onoga na Kupi, u četvrtak, 20. veljače oko 14 sati očekuje se ulazak novog vodnog vala iz Slovenije na područje Hrvatske. Prolazak vodnog vala kroz Zagreb očekuje se u večernjim satima, a nizvodno od Zagreba u ranim jutarnjim satima u petak, 21. veljače.