Home Vijesti Zračna luka Franjo Tuđman potpisnica povelje “Zračne luke kojima vjerujemo”

Zračna luka Franjo Tuđman potpisnica povelje “Zračne luke kojima vjerujemo”

Među ciljevima su smanjenje utjecaja na okoliš i izgradnja dugoročnih odnosa povjerenja

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec / Arhiva

Nekoliko tvrtki, uključujući i Zračnu luku Franjo Tuđman, potpisnice su povelje “Zračne luke kojima vjerujemo” (Airports for trust). Ovom poveljom zračne luke potpisnice najavljuju pojačanu suradnju u izgradnji održive i odgovorne budućnosti.

Sve zračne luke potpisnice povelje dijele zajedničku ambiciju – biti vodeće kompanije u pogledu zaštite okoliša u svom području djelovanja i poduzimati dodatne inicijative za proširenje politike zaštite okoliša na sve segmente poslovanja zračne luke. Zato se obvezuju da će poslovanje usmjeriti prema operacijama s nultim utjecajem na okoliš s ciljem smanjivanja CO2 emisije na svim zračnim lukama. Ovo su još neke od obveza:

  • Aktivno sudjelovati u tranziciji korištenja energenata povoljnijih za okoliš u zrakoplovnom sektoru i, ako je primjenjivo, koristiti ih u poslovanju zračne luke
  • Promovirati integraciju svake zračne luke u sustav lokalnih resursa
  • Smanjiti utjecaj na okoliš u projektima planiranja i razvoja zračnih luka (adekvatnim dizajnom i obnovom infrastrukturom).

Uz to žele poticati suradnju s lokalnim zajednicama i dionicima, s posebnim naglaskom na mlade. Cijevi su aktivno sudjelovanje, izgradnja dugoročnih odnosa povjerenja, širenje pozitivnog utjecaja te zajednice.

“Ponosni smo što je Međunarodna zračna luka Zagreb dio projekta ‘Zračne luke kojima vjerujemo’, što nas obvezuje na dodatnu odgovornost za bolju i održivu budućnost.”, izjavio je Huseyin Bahadir Bedir, predsjednik Uprave MZLZ d.d. u povodu potpisivanja povelje.

Potpisnice su ADP grupa (Aéroports de Paris) i nekoliko tvrtki partnera iz grupacije – TAV Airports, Airports International Group (Amman) te zračne luke Liège, Zagreb, Nuevo Pudahuel (Santiago de Chile) i Ravinala (Madagaskar).