Home Gospodarstvo ZMAG i Gradska knjižnica pokrenuli prvi zajednički vrt u Gorici   

ZMAG i Gradska knjižnica pokrenuli prvi zajednički vrt u Gorici   

PODIJELITE

Udruga ZMAG – Zelena mreža aktivističkih grupa u suradnji s Gradskom knjižnicom Velika Gorica nastavlja seriju događanja „Stvaramo održivu zajednicu u Velikoj Gorici“.

Grupa je tijekom ljeta pokrenula prvi zajednički vrt u Velikoj gorici, a u planu je osnivanje lokalne grupe solidarne razmjene, te aktivnosti vezane uz energetsku učinkovitost u kućanstvima, razvrstavanje otpada, kompostiranje i povezivanje po kvartovima.

– Zahvaljujući ovom programu, u Velikoj Gorici je već aktivna grupa građana koja osmišljava što sve želimo i možemo u našem gradu i u našem kvartu, te počinje stvarati konkretna rješenja primjenjiva u zajednici – ističu iz Gradske knjižnice.

LJEPŠE I S MANJE NOVCA

Građane pozivaju da se odazovu na praktične radionice za stvaranje održive zajednice u kojoj se i s manje novca može živjeti i ljepše i bolje. Radionice će se održati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica 9. i 25. rujna, te 7. i 21 listopada, od 18 do 20 sati. Moderatorica je Gordana Dragičević.

akcija_skolarac2

–  Svjesni smo da se već sad suočavamo s velikim krizama današnjeg vremena – s ekonomskom krizom, klimatskim promjenama i poskupljenjem, a i mogućim nestašicama fosilnih goriva. Umjesto da samo pričamo o problemima, ovim događajima pokazujemo i stvaramo moguća rješenja – napominju organizatori.

2. listopada će u Gradskoj knjižnici prikazati i film “U tranziciji 2.0” (Emma Goude, 2012.) uz raspravu s gostima. Za film navode kako je inspirativno uranjanje u globalni tranzicijski pokret, za prijelaz u društvo s manje nafte i vjerojatno manje novca, ali s većom kvalitetom življenja.

– To je niz od 16 priča sa 7 kontinenata u kojima obični ljudi rade izvanredne stvari. Doznat ćete o mjestima koja tiskaju vlastiti novac, posvuda uzgajaju hranu, lokaliziraju ekonomiju i grade vlastite sunčane elektrane. Pokret za stvaranje održivih zajednica je ideja koja se viralno širi planetom, društveni eksperiment u nošenju s ovim nesigurnim vremenima uz optimizam i usmjerenost na rješenja – zaključuju iz ZMAGA i Gradske knjižnice.