Home Izdvojeno ZET sigurno ostaje još par mjeseci, ali traži se novi oblik prijevoza

ZET sigurno ostaje još par mjeseci, ali traži se novi oblik prijevoza

Cilj je bolja integracija s željezničkim prometom, oporba traži dugoročno rješenje

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

Treća i četvrta točka na 4. sjednici Gradskog vijeća bile su Izvješće i Odluka o organizaciji javnog prijevoza putnika na području Grada Velike Gorice. Kako se navodi u Izvješću, javni prijevoz na području i s područja Grada Velike Gorice obavlja se temeljem „Ugovora o pružanju usluga javnog prijevoza putnika“ sklopljenim između Grada Velike Gorice i ZET d.o.o. kao prijevoznika.

Grad Velika Gorica i ZET d.o.o. sklopili su temeljni Ugovor o pružanju usluga javnog prijevoza u siječnju 2009. godine na razdoblje od 10 godina uz mjesečnu subvenciju u iznosu od 754.970,00 kuna. Protekom navedenog razdoblja, Ugovor se sukladno postignutim dogovorima ugovornih strana, produžavao za određeno razdoblje.

Mjesečna subvencija dogovorom ugovornih strana povećavana je od 30.06.2019. god. sa 754.970,00 KN na 1.132.455,00 KN, a od svibnja 2020. godine na iznos od 2.000.000,00 KN zaključno s rujnom 2020. god. Od listopada 2020. god. subvencija je povećana na 2.050.000,00 KN do kraja prosincem 2020. god. Od 01.01.2021. g. do 31.06.2021. god. iznos je povećan s 2.050.000,00 KN na 2.600.000,00 KN.

Potpisivanjem dodatka ugovora o pružanju usluge javnog prijevoza do kraja godine ZET d.o.o. i Grad Zagreb uvjetuju povećanje subvencije od listopada do kraja 2021. god. na iznos od 3.600.000,00 kn/mjesečno. Ukoliko Grad provedbom natječaja za lokalni prijevoz ne dobije novog pružatelja usluge javnog komunalnog prijevoza, Grad će sklopiti dodatak ugovora sa ZET-om na visinu zadnje ugovorene subvencije. “ZET daje nepovoljne uvjete i drugi gradovi nisu davali takve visoke cijene. No većina naših građana je navikla na ZET jer smo naslonjeni na grad Zagreb. Intencija je da međužupanijske linije ostanu prema Zagrebu, ali da pojačamo infrastrukturu. Najgore je što možemo je da ostanemo na ovome na čemu trenutno jesmo. Želimo se povezati s željezničkom stanicom, Meridianom te okolnim mjestima. Tražimo adekvatnu cijenu.”, govori o prijevozu gradonačelnik Krešimir Ačkar. Inače, studijom FPZ izračunom je dobio cijenu kilometra od 16 KN/km za solo autobus, dok je dostavljenom ponudom ZET d.o.o. za 2022. godinu cijena kolnoj km 19,85 KN.

U svim pregovorima sa prijevoznikom i Gradom Zagrebom vršen je pritisak na Grad Veliku Goricu radi povećanja subvencije iako ista nije niti na koji način dokazana od strane ZET-a.

Potreban integrirani prijevoz i bolja povezanost s željezničkom stanicom

Za rješavanje problema provedena je „Analiza javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu Grada Velike Gorice” te studija Fakulteta prometnih znanosti koja služi kao podloga za uređenje područja javnog lokalnog komunalnog linijskog prijevoza putnika na području Grada Velike Gorice. “Predlažem da izađemo u susret svim građanima i dok ne budemo imali konkretno rješenje, da ostanemo na ovom trenutnom rješenju.”, dodaje Ačkar.

Više je objasnio pročelnik Dubravko Katulić te govori kako su i dalje u pregovorima sa ZET-om. “Nećemo uspjeti do kraja godine odraditi Natječaj tako da ćemo vjerojatno prvi i drugi mjesec iduće godine platiti po trenutnom ugovoru sa ZET-om.” Govori i kako je studija konceptualno na tragu integriranog prijevoza putnika povezivanjem cestovnog i željezničkog prijevoza do Grada Zagreba kao racionalnog rješenje javnog prijevoza. Najveća zamjerka putnika prema Gradu Zagrebu je kašnjenje autobusa uzrokovano zagušenjem prometa kod Buzina i na Mostu Slobode kao kritičnim točkama. Stoga je željeznica najprihvatljivije rješenje za prijevoz putnika na relaciji Velika Gorica – Zagreb, te putnike dovozi u centar grada.

Donošenjem ove Odluke započet će se s pripremnim radnjama oko provođenja natječaja raspisivanja javnog natječaja za prijevoznika lokalnih komunalnih linija. Među radnjama je i osnivanje odbora za objavljivanje Natječaja.

Ozren Robić je izjavio repliku te naveo kako je karta za građane možda ostala četiri kune, no s obzirom na to da je subvencija Grada za ZET rasla, to znači da i te novce plaćaju građani. Također dodaje kako nije bila potrebna studija da se otkrije kako je željeznički prijevoz važan za integriranje u javni prijevoz. Ivo Jelušić je istaknuo kako su ove točke na Dnevnom redu jer ih je tražila oporba te da se s Analizom i drugom problematikom sa ZET-om predugo čekalo te da se s time kasni. U njegovoj pojedinačnoj raspravi objasnio je kako velik dio projekcija po pitanju javnog prijevoza nije uvršten u Proračun za 2022. godinu.

Goran Beus Richemberg je na pojedinačnoj raspravi također napomenuo kako je ovo važno pitanje koje treba riješiti, točnije, koje je i ranije trebalo biti riješeno ranije. Dodaje i kako je on za pregovore sa ZET-om bio spreman i sa svim informacijama te da je tako uspio doći do rješenja. Napominje kako je važno na pregovore doći sa što više konkretnim informacijama te da bi se na taj način moglo doći do boljih rješenja. “Iz udobnosti toplog ureda nećete napraviti nikada ništa, vuči će vas za nos, a građani će to plaćati. Kad drugi put budete išli u pregovore, budite spremni.”, govori Richemberg.

Pojedinačnu raspravu je održao i Igor Horvačić koji je istaknuo kako u obzir treba uzeti i stajališta kod željezničke stanice te u Turopolju kao i brojne potencijale koje Grad ima po pitanju linijskog prijevoza. Pojedinačna rasprava Marija Zdelara bila je usmjerena na poteškoće s dosadašnjim ugovorima sa ZET-om, a Karmen Rak je izjavila kako se daleko ranije trebalo krenuti u rješavanje ovog problema. Navodi i kako se nada da Grad neće imati jednak problem kao Općina Pokupsko u kojoj sada vozi Autoturist što je izazvalo povećanje cijene za prijevoz. Vijećnik Damir Slošjek želi i više informacija o garaži ZET-a koja se nalazi u centru grada te smatra da joj tamo nije mjesto. O istome se već u nekoliko navrata raspravljalo, no rješenja za to nema. Na to odgovara Dubravko Katulić te navodi da je garaža na toj poziciji jer to omogućuje manju cijenu subvencije.