Home Izdvojeno Završen Aktualni sat na sjednici Gradskog vijeća. Ovo su teme o kojima...

Završen Aktualni sat na sjednici Gradskog vijeća. Ovo su teme o kojima se raspravljalo

Najaktivniji dio same Sjednice je bio Aktualni sat na kojem su gradskim čelnicima postavljena važna pitanja vezana uz život, projekte i probleme u gradu

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice

Trenutno je u tijeku 18. sjednica Gradskog vijeća na kojem će se prikazati izmjene i dopune Proračuna, izmjene i dopune nekoliko programa te Odluka. Najaktivniji dio same Sjednice je bio Aktualni sat na kojem su gradskim čelnicima postavljena važna pitanja vezana uz život, projekte i probleme u gradu.

Vijećnike je interesiralo u kojem je stanju izrada karta ugroženosti naselja koja se nalaze uz zračnu luku, točnije u prostoru uzleta i slijetanja. Gradonačelnik je izjavio kako karta ugroženosti nije završena, no u tijeku su izravne komunikacije s predsjednicima mjesnih odbora. Smatra kako su najugroženija naselja Donja Lomnica i Lukavec, Pleso, Selnica, Kosnica, Mlaka i Mičevec.

Bolja povezanost željezničkog kolodvora

Potaklo se i pitanje bolje autobusne povezanosti željezničkog kolodvora, na što su dobili odgovor o tome kako se radi na boljoj biciklističkoj i pješačkoj povezanosti. “Izgrađena je pješačko-biciklistička staza od željezničkog kolodvora do Hrvatske pošte. To je ono što je bilo u mogućnostima grada. Unaprijedit ćemo ih, osvijetliti i napraviti alternativne staze za pješački i biciklistički pristup željezničkom kolodvoru. Imamo nekoliko autobusa koji imaju pristupne točke kod željezničkog kolodvora, ali to nije dovoljno dobro realizirano. Vidjet ćemo postoji li mogućnost povezivanja još okolnih naselja sa željezničkim kolodvorom, ali to sve ovisi o dogovoru sa Zagrebačkim holdingom. Dok ne napravimo konkretan dogovor sa željeznicom i Holdingom ne možemo ništa točno reći. Mislimo da bi željeznički promet trebao biti aktivniji.”, odgovorio je Barišić.

Pokrenula se i kratka rasprava o prikupljanju i zbrinjavanju otpada te cjeniku koji će stići građanima. Direktor VG Čistoće odgovorio je kako je izrada cjenika u procesu te da se nada kako će se sve veći broj vijećnika uključiti u javno savjetovanje na koju su pozvani i građani. Ujedno je napomenuo kako Gorica i dalje ima vrlo nisku cijenu gospodarenja otpada za razliku od ostalih gradova u Hrvatskoj.

Smanjenje prireza i povećanje plaća

Teme na Aktualnom satu bile su i smanjenje prireza te povećanje plaća zaposlenih u Gradu. Na što su vijećnici dobili odgovor kako je dramatično spuštanje prireza igranje sa srećom te kako Velika Gorica i dalje ima nizak prirez, posebice s obzirom na veličinu grada i broj stanovnika. Što se tiče plaća svih zaposlenika u Gradu, one će u iduće dvije godine rasti, i to u prvom periodu 2,5% pa onda još toliko u idućem razdoblju. Ovdje je postavljeno i pitanje o tome koliko je ljudi zapravo zaposleno u Gradu i njegovim trgovačkim društvima. “Ni jedna plaća nije poklonjena nigdje, pa tako ni u gradu. Svi koji rade u Gradu, rade za Grad. Rastu prihodi, a tako rastu i životni rashodi onih koji rade. Vidite da u gradu radi velik broj ljudi, posebice u vrtićima. Pola je u vrtićima, druga polovica u komunalnim ustanova, a jedan mali dio u gradu.”, odgovorio je Barišić te naveo kako će vijećnici dobiti pisani odgovor.

Odgovoreno je i kako neće doći do besplatnih udžbenika za velikogoričke srednjoškolce, no kompenzacija za to je jednokratna stipendija koju će primiti svaki srednjoškolac koji živi na području grada. Ove stipendije trebali bi primiti u rujnu čime će se moći financirati udžbenike.

Projekt obnove autobusnog kolodvora

Tema je bila i obnova autobusnog kolodvora koja je najavljena još prije dvije godine. “Došlo je do poremećaja na tržištu čelnika. Cijene autobusnog kolodvora koji je uglavnom zamišljen su porasle. Napravili smo reviziju i spremni smo ga ponovno aplicirati. Dodat ćemo nove materijale, ali ćemo aplicirati i na fondove kako bismo osigurali njegovu energetsku učinkovitost. Ići ćemo na javni poziv jer Grad nema želju investirati svoja sredstva već samo napraviti punkt koji će biti servis javnom i taksi prijevozu. Želimo to osmisliti na principu da onaj tko investira time i upravlja – inzistiramo na sanitarnom čvoru i drugim sadržajima kao što je prodaja karata i ostalo. U svakom slučaju, trenutno stanje s kojim se borimo nije dobro. Velik je grad, autobusni kolodvor bi trebao biti veći. Projekt bi se cijenio na oko 10 milijuna kuna.”, izjavio je Barišić.

Pokrenulo se i pitanje učinkovitosti energetske obnove, izmjena prostornog plana grada te o komunikaciji mjesnih odbora i grada.

Jedno od pitanja na Aktualnom satu bilo je i o odštetnom zahtjevu za pokojnog Ivana Galekovića. “Grad je putem odvjetnika Šime Savića koji zastupa obitelj Galeković dobio zahtjev za izvansudsku nagodbu koja je u Grad došla prije nego je izvršena obdukcija. Iz tog razloga nismo mogli pristupiti nagodbi i odšteti. Grad stoji na usluzi i pomoći će u svemu što bude trebalo, nažalost, odvjetnik obitelj je od ove tragedije napravio medijski slučaj. Žao nam je zbog toga što ta obitelj, po našem mišljenju, još više pati jer se njihova tragedija povlači po medijima. Mi nećemo pristati na ucjenu. Službena tužba je stigla 28. listopada s nalazom obdukcije.”

“Ustanovljeno je da je došlo do smrti zbog toplinskog iscrpljenja i nedostatka kisika. Rekli smo da ćemo isplatiti odštetni zahtjev. Obitelj je s odvjetnikom usuglasila sve detalje u skladu sa zakonom. Sud je zakazao ročište za 24. siječnja kada bi se trebala sklopiti nagodba nakon čega će Grad isplatiti odštetu obitelji. U siječnju će biti prva rasprava i mi smo spremni tada to i okončati. Što se tiče pitanja toga da mi nismo reagirali – Grad Velika Gorica ne može provoditi istragu već to mogu samo istražna tijela. Prerano ugašen život našeg Ivana neće ništa vratiti, ali i dalje stojimo na raspolaganju za svaku pomoć. To smo rekli i obitelji prilikom posjeta. Moram ponovno izraziti žaljenje što se ovakva teška situacija povlači po medijima.”, zaključio je Barišić.

Ilegalna odlagališta otpada

Posljednja točka Aktualnog sata bilo je pitanje o ilegalnim odlagalištima otpada koja se pojavljuju u sve većem broju, posebice u području uz prugu Zagreb – Sisak. “Putem aplikacije smo evidentirali sva naša divlja odlagališta. Izašli smo na teren i uvjerili se da toga ima dosta. Važno nam je da to i saniramo jer dobivamo primjedbe od građana. Cilj nam je sanirati ih tijekom sljedeće godine. Ovaj građevinski otpad ćemo samljeti i staviti u uporabu, a ostali odnijeti na odlagalište upravo kako bi te površine sanirali. Zdušno ćemo raditi na tome da idemo na sanaciju čim se pojave.”, odgovorio je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

Na dnevnom redu su nakon ove teme bile izmjene i dopune Proračuna Grada Velike Gorice za 2019. godinu, izmjene i dopune Programa održavanja komunalne infrastrukture na području Grada Velike Gorice za 2019. godinu te izmjene i dopune Programa građenja komunalne infrastrukture na području Grada Velike Gorice za 2019. godinu. Sve podatke, informacije i materijale možete pronaći na stranicama Grada, te na OVOM linku.