Home Izdvojeno Zaklada Ana Rukavina upisivat će nove darivatelje i u Velikoj Gorici

Zaklada Ana Rukavina upisivat će nove darivatelje i u Velikoj Gorici

Akcija upisa u Hrvatski registar potaknuta je potrebom pronalaska podudarnog darivatelja koštane srži trogodišnjem Ivanu Marušiću. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice/Ilustracija

U srijedu, 10. siječnja u Velikoj Gorici se održava akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Zaklada Ana Rukavina u suradnji s Goričkim klubom mladih i gospodinom Danijelom Marušićem akciju upisa održat će u prostorijama Goričkog kluba mladih.

Akcija upisa u Hrvatski registar potaknuta je potrebom pronalaska podudarnog darivatelja koštane srži malenom Ivanu Marušiću (3), ali i svim oboljelim osobama diljem svijeta u potrazi za podudarnim darivateljem.

– Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta – poručili su organizatori.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je “Lijek je u nama”. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 55 799 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 80 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Akcija će na drugom katu Doma kulture Galženica trajati od 16 do 18 sati.