Home Gospodarstvo Aglomeracija VG: potpisani ugovori o sufinanciranju projekta i dodijeli bespovratnih sredstava EU...

Aglomeracija VG: potpisani ugovori o sufinanciranju projekta i dodijeli bespovratnih sredstava EU fondova

Projekt je vrijedan 498 milijuna kuna, od čega je 268 milijuna bespovratnih sredstava. Završetkom Aglomeracije Velika Gorica kućanstva 25 naselja dobit će pet i pol tisuća besplatnih priključaka. Izgradit će se pročistač otpadnih voda trećeg stupnja, 145 kilometara nove kanalizacijske mreže te 150 kilometara novih cesta.

PODIJELITE

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor VG Vodoopskrbe Nikica Visković, danas su se sastali u prostorijama VG Goričanke kako bi potpisali dva ugovora vezana uz projekt Aglomeracija Velika Gorica. Potpisali su Ugovor o dodijeli bespovratnih sredstava europskih fondova, a u potpisivanju Ugovora o sufinanciranju projekta “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Velika Gorica” pridružio im se i gradonačelnik Barišić.

– Danas svjedočimo finalu jednog od najvećih građevinskih projekata, a po prostornoj aktivnosti možda i najvećeg financijskog i komunalnog projekta u Velikoj Gorici. Nikada u Velikoj Gorici nije bilo ovakvih aktivnosti kada govorimo o komunalnim projektima. Godinama smo, od 2009. radili na ovom projektu i uspjeli smo ga izvesti do kraja. Imamo privilegiju potpisati spomenute ugovore i omogućiti apsorpciju značajnijih sredstava iz Europske unije. Veselimo se boljem i kvalitetnijem životu koji ćemo svi imati u Velikoj Gorici – ispričao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.Projekt je vrijedan 498 milijuna kuna, od čega su 70 posto sredstva Europske unije (268 mlijuna kuna), a 30 posto sredstva VG Vodoopskrbe, Hrvatskih voda i proračuna Grada Velike Gorice.

– Riječ je o najvećoj aglomeraciji u Republici Hrvatskoj. To govori da ćemo u narednih nekoliko godina u Velikoj Gorici svjedočiti vrlo obilnim i opsežnim građevinskim radovima – 124 kilometara nove kanalizacije, 20,6 kilometara rekonstrukcije postojeće kanalizacije, 39 novih crpnih stanica i devet rekonstruiranih. Po završetku ovog projekta, 2022. godine, nadamo se da će do tada radovi biti gotovi jer je riječ o vrlo opsežnim radovima, svjedočit ćemo puno većoj kvaliteti života na području Velike Gorice – naglasio je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.Završetkom projekta kućanstva 25 naselja dobit će pet i pol tisuća besplatnih priključaka. Izgradit će se pročistač otpadnih voda trećeg stupnja, 145 kilometara nove kanalizacijske mreže te 150 kilometara novih cesta.

– Spremne su natječajne dokumentacije i očekujemo da će se u idućih nekoliko mjeseci provesti i nabava. Naravno, građani će osjetiti velike koristi od ovog projekta. Riječ je o 15 tisuća novih stanovnika koji će se priključiti na sustav javne odvodnje i pritom Veliku Goricu dovesti na 90-postotnu priključenost kanalizaciji i dogradnju uređaja pročišćavanja otpadnih voda koja će omogućiti zbrinjavanje tih voda – naglasio je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.– Do kraja mjeseca pokrenut ćemo proces javne nabave i natječaj bi trebao, u predviđenim rokovima, rezultirati izborom izvođača. Nadamo se da će to biti u planiranom roku i ne očekujemo nekih većih poteškoća. Zahvaljujem se svima na suradnji, podršci i razumijevanju koje smo imali – rekao je direktor VG Vodoopskrbe Nikica Visković.

Podsjećamo, prije dva tjedna Barišić i Visković potpisali su Ugovor o partnerstvu.