Home Gospodarstvo Zadrugari: Veletrgovci prodaju staro voće – mi im stajemo na kraj!

Zadrugari: Veletrgovci prodaju staro voće – mi im stajemo na kraj!

PODIJELITE

Pazite od koga kupujete. Neki veletrgovci zarađuju na starim uvezenim jabukama koje bi trebale poslužiti samo za kompost. Mnogi građani zbog teške financijske situacije prisiljeni su gledati na svaku kunu, ali pritom često kupuju namirnicu bez nutritivne vrijednosti.

„U masu slučajeva ta se jabuka lijepo pakira u neku ambalažu i prodaje kao domaća. Ta je jabuka vani trebala završiti samo u kompostu gdje je skladištar još trebao platiti naknadu za kompostiranje, upozorio je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće i upravitelj Poljoprivredne zadruge Zagrebački voćnjaci.

UCJENJUJU DOMAĆE PROIZVOĐAČE

„Dođe naš trgovac, otkupi praktično zabadava, uveze u Hrvatsku, konkurira nama i ruši cijenu. Taj trgovac, tu nema nimalo nekakve lojalnosti ili patriotizma, ako on može 10 lipa negdje zaradit više – on će otkantati domaćeg proizvođača bez imalo razmišljanja“, ističe Bunjevac.

VELETRGOVCI IMAJU HLADNJAČE

Hrvatski proizvođači prisiljeni su voće i povrće prodavati pod svaku cijenu. Nju određuju veletrgovci  koji su u posjedu hladnjača. Zbog nemilosrdne konkurencije, bez udruživanja u zadruge koja ima pristup hladnjači i direktog nastupa na tržištu proizvođaču se trud danas gotovo i ne isplati.

„Vi prodate domaću jabuku zadnju u trećem mjesecu, nakon toga kad cijene porastu to vrhnje kupi uvozni lobi jer proizvođači u cijeloj zapadnoj europi, voćari počivaju na kooperativama. To znači da proizvođači upravljaju hladnjačama. Jedino u Hrvatskoj, evo do dan danas s obzirom da mi nismo napravili svoju, praktično sve hladnjače, ali baš sve su u vlasništvu trgovaca. A s obzirom da vi ne možete u vrijeme berbe prodati svoje proizvode prisiljeni ste skladištiti kod tih trgovaca, dakle prodati i on određuje uvjete jer ako ne pristanete na njihove uvjete vaš urod će propasti“, napominje Bunjevac.

„Sad će doći berba jabuka. Vi ne možete te jabuke prodati u roku mjesec dana. One će se prodavati cijelu godinu i cijena raste. Kad bi imali hladnjaču ne bi bilo žurbe i ne bi trebali jabuku dati za dvije kune, čak i kunu i pol jer na taj način ne samo da ne ostvarujemo dobit, već niti ne pokrivamo troškove proizvodnje. Bez hladnjače ništa i zato je prva stvar koja se mora napraviti je hladnjača “, kaže Ivan Kuzmec, predsjednik Skupštine Poljoprivredne zadruge Zagrebački voćnjaci.

22 člana zadruge Zagrebački voćnjaci prošle su godine preko Distributivnog centra plasirali 2600 tona vlastitih proizvoda. Veliki trgovački centri glavno su im tržište. Problem je skladištenje robe jer trenutačno je u funkciji samo mala hladnjača Distributivnog centra od 300 tona što ne zadovoljava potrebe zadrugara.

distributivni centar

ZADRUGARI ĆE ULO- HLADNJAČOM RUŠITI VELETRGOVCE

Distributivni centar za voće i povrće u Radnoj zoni Rakitovec – Turopolje otvoren je u ožujku prošle godine. Kako bi zaživio u potpunosti, u sklopu Centra uskoro bi trebala početi izgradnja ULO – hladnjače vrijedne 22 milijuna kuna. Proizvođači voća i povrća željno je očekuju jer ona će im omogućiti da prežive na nemilosrdnom tržištu.

VLASNICI PRIKUPLJAJU NOVAC

Da se priča vezana uz izgradnju toliko potrebne hladnjače zahuktava, govori podatak da je za nju već izdana lokacijska i građevinska dozvola. Problem je, jasno, u novcu do kojeg trebaju doći vlasnici Distributivnog centra: Zagrebačka županija, Grad Velika Gorica i PZ Zagrebački voćnjaci. Do sredstava se nastoji doći i putem strukturnih fondova Europske unije.

„Mi smo projekt ULO hladnjače prijavili u bazu projekata Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova. Nadamo se da ćemo mi sad u 9. mjesecu dobiti od njih odgovor i putem korištenja strukturnih fondova plan nam je iduće godine krenuti u realizaciju projekta“, objašnjava Hrvoje Bunjevac.

A kada se projekt privede kraju i ULO hladnjača otvori svoja vrata, proizvođači će putem Distributivnog centra imati sigurniji plasman. Zaobilazit će posrednike, veletrgovce i proizvod će direktno iz zajedničke hladnjače, stizati u trgovačke lance.

SVJEŽIM VOĆEM I POVRĆEM DO KUPACA

Zadrugari će domaći proizvod plasirati u najmoderniju hladnjaču u Hrvatskoj kapaciteta tri tisuće tona. Riječ je o takozvanoj Ultra Low Oxygen tehnologiji koja smanjujući kisik omogućuje dugotrajno skladištenje voća i povrća. To je za proizvođača važno jer voćku može plasirati i u trenutku kada na tržištu ima najveću vrijednost čime postaje konkurentan veletrgovcu. Potrošač, s druge strane, dobiva namirnicu potpuno očuvane nutritivne vrijednosti i van sezone.