Home Izdvojeno Plemenita opčina turopoljska: Žir je podbacio za 50%, ali očuvat ćemo turopoljsku...

Plemenita opčina turopoljska: Žir je podbacio za 50%, ali očuvat ćemo turopoljsku svinju!

PODIJELITE

PREŽIVJETI U ŠUMI

Turopoljski plemenitaši od davnina su na Bartolovo utvrđivali načine kako da svinje što lakše prezime u šumi.

U hrastovoj šumi Turopopljskog luga tako je i ove godine održana Žirovina. Cilj je obići šumu i provjeriti kvalitetu i rodnost žira, osnovne hrane najstarije europske pasmine svinja.

Detaljno je praćena rodnost hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka te je utvrđeno kako je stanje u proljetnim mjesecima bilo jako dobro. Cvatnja je bila zadovoljavajuća, a nije bilo niti mraza, najveće opasnosti za žir. Ipak, u šumi Turopoljskog luga žir je znatno podbacio što je loša vijest za turopoljske svinje i Plemenitu opčinu turopoljsku.

SUŠA UNIŠTILA ŽIR

– Dogodila se treća uzastopna sušna godina koja je upropastila odličan urod kakav je bio do srpnja. Plod je jednostavno počeo otpadati. Procjena je da će gubitak uroda 2013. biti 50% rodnosti- kaže Damir Brebrić, šumar Plemenite opčine turopoljske.

Rodnost žira plemenitašima ove godine ne ide na ruku ali kažu da će zajedno sa strukom učiniti sve za spas ove autohtone pasmine svinja. Uz pomoć Hrvatske poljoprivredne agencije vode selekcijski uzgoj, sukladno Uzgojnom programu te razvijaju i sedam uzgojnih linija izvan Plemenite opčine turopoljske.

– Na području Hrvatske u četiri županije kod 15 uzgajivača imamo 144 krmača, što je vrlo važno u slučaju pojave bolesti, a koju smo imali u ne tako davnoj prošlosti, da životinje nisu koncentrirane na jednom mjestu – priča nam Željko Mahnet, načelnik Odjela za razvoj svinjogojstva Hrvatske poljoprivredne agencije.

KOMERCIJALIZACIJA JEDINO RJEŠENJE?

Upravo se o očuvanju pasmine u sklopu Žirovine govorilo na okruglom stolu  “Održivi razvoj, zaštita naziva i  priprema proizvoda od turopoljske svinje – prilagođeno EU”. Čulo se kako će pasminu biti vrlo teško očuvati bez nekog vida komercijalizacije.

– Mislim da smo čuli dva moguća puta. Jedan ide za industrijskim uzgojem turopoljske svinje koji je meni teško spojiv s tradicijskim uzgojem, do uzgoja na obiteljskim gospodarstvima. Takav sličan način uzgoja je u Austriji, Poljskoj pa i u drugim zemljama s lokalnim ili izvornim pasminama svinja – kaže Mahnet.

Predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske Stjepan Kušec ističe kako zdravo i domaće ima sigurnu budućnost.

– Ako je nešto proizvedeno na zdravim osnovama i ako vuče ono gdje još nije izdopingirana genetika nego je ona koju je Bog dao, onda to sigurno vrijedi više –  ističe Kušec.

SPREMNI ZA ROBNU MARKU

Iz Plemenite opčine turopoljske kažu da su spremni za komercijalni uzgoj. Već su izradili projekt za izgradnju objekta u Turopoljskom lugu i strpljivo čekaju potrebnu koncesiju. Planiraju proizvoditi do dvije tisuće komada svinja. Nadaju se da će u suradnji s nekom mesnom industrijom stvoriti proizvod zanimljiv za tržište Europske unije. Razvijanjem prepoznatljive i zaštićene robne marke s geografskim podrijetlom i vlastitim žigom, želja Plemenite opčine turopoljske je stvoriti pravi kulinarski specijalitet od turopoljske svinje.

-Zamišljeno je da bi u tom slučaju uzeli svinje od svih uzgajivača hobista koji imaju manji broj na OPG-ima. Oni su nama zanimljivi, mi bi bili ti koji bi otkupljivali te svinje s kojima bi napravili kvalitetan proizvod – otkriva nam pl. Kos.

[print_gllr id=984]