Home Izdvojeno Zabrana prometa i zimski uvjeti na pojedinim dionicama cesta

Zabrana prometa i zimski uvjeti na pojedinim dionicama cesta

PODIJELITE

Snijeg otežava vožnju u većem dijelu unutrašnjosti i Hrvatskom primorju, javlja HAK. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozači se upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu, između ostalih i na cestama u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj:
DC30 Velika Kosnica-Velika Gorica-Petrinja-Hrvatska Kostajnica,
DC31 Velika Gorica-Pokupsko-Glina,
DC36 Karlovac-Pokupsko-Sisak-Popovača,
DC37 Sisak-Petrinja-Glina,
DC408 Zračna luka Pleso-DC30,
DC536 čvor Buševec-Buševec
Detaljnije informacije o stanju na cestama pratite na stranicama HAK-a hak.hr.
Danas od 12 do 23 sata vrijedi zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim državnim cestama. Zbog zimskog računanja i tijekom dana uz dobru vidljivost vremena vozači moraju voziti sa upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima. Prije nego se uključite vozilom u promet, očistite ga od snijega kako ne biste ugrožavali vlastitu i sigurnost drugih sudionika u prometu. U suprotnome riskirate kaznu od 700 kuna.

promet-zima-snijeg-Zagrebacka-6.jpg

Iz HAK-a podsjećaju vozače da je do 15. travnja obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg koji su pripravni za postavljanje na pogonske kotače ili na jednu pogonsku osovinu kod vozila s pogonom na sva 4 kotača.

SMIRIVANJE VREMENA OČEKUJE SE PREDVEČER

U gradu je sinoć u 19 sati bilo oko 10 centimetara snijega, dok ga jutros na pojedinim mjestima ima i preko 25 centimetara. Zbog jakog vjetra stvaraju se i snježni nanosi. golubovi-snijeg-zima-5.jpg

Snijeg će padati i u nastavku dana, a moglo bi ga ponegdje biti i do 30 centimetara. Poslijepodne i osobito navečer očekuje se postupan prestanak oborina te sa zapada i djelomično razvedravanje. Puhat će većinom umjeren, u gorju i jak sjeveroistočnjak. Temperatura zraka kretat će se većinom od -7 do -2 Celzijeva stupnja.