Home Vijesti U vrtiću ”Koraci” održano predavanje o važnosti cjelovitog sustava gospodarenja otpadom

U vrtiću ”Koraci” održano predavanje o važnosti cjelovitog sustava gospodarenja otpadom

PODIJELITE
foto: Ekoregija Velika Gorica

U organizaciji Ekoregije Velika Gorica početkom ožujka u prostorima Dječjeg vrtića ”Koraci” održano je predavanje izvanredne prof. dr. sc. Sanje Kalambura o važnosti cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini. Poseban naglasak stavljen je na novi Plan gospodarenja otpadom Grada Velike Gorice te načine njegovog implementiranja. U okviru predavanja razmijenjena su i iskustva o mogućnostima upotrebe otpada u različitim likovnim ili kreativnim aktivnostima.

Suradnja je pokrenuta na inicijativu vrtića čija djeca i odgojitelji u suradnji s roditeljima unazad nekoliko godina osmišljavaju ekološke aktivnosti s djecom u unutarnjem i u vanjskom prostoru. Ravnateljica vrtića Maja Hudić ističe da se samo jedinstvenim odgojnim utjecajem obitelji i vrtića može razvijati ekološka osjetljivost djeteta. Vrtić je ove pedagoške godine na inicijativu ravnateljice i vanjske stručne suradnice pedagoginje Vesne Smojver uz potporu osnivača vrtića, odlučio proširiti svoja dostignuća i dobiti priznanje za provedene aktivnosti te se priključiti udruzi Lijepa naša jer želi steći status Međunarodne Eko škole. Trenutno su uspješno provedena četiri koraka te preostaju još tri koraka do uspješne realizacije stjecanja statusa Međunarodne Eko škole.

Zajedno s djecom radimo na temi otpad – oformili smo unutar odgojnih skupina centre čistoće, zelene centre, izradili s djecom spremnike za odvojeno prikupljanje otpada – papira i plastike. Također smo u suradnji s VG Čistoćom nabavili spremnike za vanjski prostor vrtića kako bi odvojeno prikupljali papir i plastiku, obilježavamo važne ekološke datume, organiziramo ekološke radionice u suradnji s roditeljima i stručna predavanja za djelatnike vrtića u suradnji s Ekoregijom Velika Gorica koja je pristala biti kum našeg projekta i koja će podržati naš vrtić u dobivanju statusa Eko škole – rekla je ravnateljica vrtića Maja Hudić.