Home Izdvojeno VIDEO Žitna lađa “Aurora Colapis” u Pokupskom

VIDEO Žitna lađa “Aurora Colapis” u Pokupskom

PODIJELITE

Video: Mario Žilec

Žitna lađa “Aurora Colapis”, koja je svečano porinuta u Kupu prije malo više od mjesec dana, trenutno se nalazi u Pokupskom.

– U novijoj povijesti, koja je stara sto godina prvi puta je došla jedna lađa u Pokupsko. Ja ću samo podsjetiti da je Kupa bila glavni gospodarski put za robe koje su prevožene ovakvim i sličnim lađama. Ova lađa nije za robe ili prijevoz. Ona je za prijevoz putnika, turista. Mi bismo bili sretni da je plovni put od Siska do Pokupskog napravljen pa bi ta lađa mogla ići i od Siska do Pokupskog i prema Karlovcu. Međutim na ovom vodostaju kakav je sada na +300 može nesmetano proći preko Brzaka ovdje u Pokupskom, Degoju, Auguštanovcu i Sredičkom – ispričao je Božidar Škrinjarić, načelnik Općine Pokupsko.

Žitna lađa će inače biti privezana u Karlovcu, točnije u Brođanima otkuda je moguće ploviti uzvodno i nizvodno rijekom Kupom. Plovnog puta je četrdeset kilometara – od Karlovca do Pisarovine, a za plovidbu se može dogovoriti putem weba. – Moguć je dogovor da se dođe, da se plovi lađom, da se dogovori ručak, večera ili slično. I da se uživa u vožnji lađom po rijeci Kupi – rekao je Škrinjarić.

Načelnik se nada i da ovo neće biti jedina žitna lađa već da će i slične lađe ploviti Kupom kada se realizira projekt plovnosti rijeke Kupe koji su započeli s Ministarstvom infrastrukture.