Home Izdvojeno FOTO Žitna lađa “Aurora Colapis” svečano predstavljena, blagoslovljena te zaplovila rijekom Kupom

FOTO Žitna lađa “Aurora Colapis” svečano predstavljena, blagoslovljena te zaplovila rijekom Kupom

PODIJELITE

U Sisku je u četvrtak svečano porinuta žitna lađa “Aurora Colapis”. To je replika žitne lađe koja će služiti za prijevoz putnika i bit će poticaj za razvoj riječnog turizma u cijeloj Hrvatskoj. “Aurora Colapis” sagrađena je od 40 kubika hrvatskog hrasta, duga je 50, a široka četiri metra te će moći primiti 50 putnika kojima će pružiti jedinstven doživljaj na plovidbi rijekom Kupom. – Žitna lađa je jedinstven projekt koji bi trebao biti jedinstvena atrakcija na rijeci Kupi. Cilj je da svojom atraktivnošću i svojom jedinstvenošću privuče što veći broj posjetitelja na područje Pokupske doline i da pokaže kakva je bila povijest i zlatno doba ovog kraja – poručila je Jasmina Cvetković, predsjednica udruge “Zvono uz Kupu” i jedna od glavnih inicijatorica ove ideje. – Ova lađa nas podsjeća na davnu prošlost rijekoplovstva kada su Kupom plovile slične, manje ili veće lađe. Tada nije bilo željeznice, a ceste su bile loše, često neprohodne. Vodeni put je bio najsigurniji i najbrži. Lađe su prevozile robu, ali i žito. Po tome je ovaj put nazvan “Žitni put” – prisjetio se Božidar Škrinjarić, načelnik Općine Pokupsko.Kako bi ova lađa ugledala svjetlo dana bilo je potrebno osam godina. Najzaslužniji za to su Udruga “Zvono uz Kupu”, projektant lađe Nikola Brnardić, kapetan Janko Brnardić, graditelj Ivan Zec, ali i Zagrebačka te Sisačko-moslavačka županija, grad Karlovac te Općina Pokupsko kao nositelj projekta. No, tu je još mnogo projekata koji bi trebali pospješiti turističku ponudu ovih prostora. – Uređenje plovnog puta – Kopitnica je uređeni put uz rijeku Kupu uz koju su nekada konji i ljudi vukli lađe uzvodno, a ona bi služila, kada bi je uredili, biciklistima, jahačima, ribičima, lovcima i poljoprivrednicima. Zahvaljujući njemu turisti bi lakše dolazili do željenih turističkih destinacija kao što je naša lađa – ispričao je Božidar Škrinjarić.

Osim toga, trebalo bi obnoviti skelske prijelaze potrebne za turističke svrhe i mlinicu uz Kupu, izgraditi autokampove uzduž Kupe te pristanište za brodove, ali i izgraditi male hotele i smještajne kapacitete uz Kupu. – Pokrenuti niz obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, niz udruga u području rijeke Kupe, potrebno je stvaranje novih ideja i turističkih proizvoda koji bi trebali privući veći broj posjetitelja – naglasila je Jasmina Cvetković.

Ova žitna lađa početak je jednog novog života na rijeci Kupi koja je jedna od bisera kontinentalne Hrvatske te u ovaj projekt treba vjerovati. – Ne možemo promijeniti svijet, ali možemo promijeniti i pokrenuti određene procese, upravo ako budemo radili na način kako su i oni radili, ako budemo posao radili iz ljubavi, a ne iz interesa. Ova lađa je nastala upravo na temelju zajedništva i ljubavi, ljubavi prema rijeci Kupi, prema ovom kraju, prema Pokupskom kraju i Hrvatskoj – poručio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.Svečanom predstavljanju nazočio je i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić koji je poručio kako je ovaj projekt važan i za Goricu. – Ovo je jedan sjajan projekt koji će pokazati sve perspektive i potencijale te sve ljepote rijeke Kupe i porječja. Dat će novu šansu turizmu i gospodarstvu kroz OPG-ove, lovni turizam i cikloturizam, ali i razonodu, a sve za bolji i kvalitetniji život u našem kraju – rekao je Barišić.

Na kraju je sisački biskup mons. dr. Vlado Košić blagoslovio brod te molitvom zaželio mnogo uspješnih i sigurnih plovidbi. Potom je “Aurora Colapis” krenula u svoju prvu vožnju rijekom Kupom.