Home Izdvojeno FOTO Ovogodišnje izdanje Tour de Tura u Šiljakovini oduševilo sve natjecatelje

FOTO Ovogodišnje izdanje Tour de Tura u Šiljakovini oduševilo sve natjecatelje

PODIJELITE

Danas je u Šiljakovini uspješno održano šesto izdanje amaterske biciklističke utrke Tour de Tur. Okupila je gotovo 600 natjecatelja, kako profesionalaca, tako amatera svih generacija. Novost je ove godine bila izmjena starta i cilja. Nakon što je godinama tradicionalno kretala iz centra Velike Gorice, ove godine je utrka krenula iz ruralnijeg područja – iz Šiljakovine.

Htjeli smo izbjeći neke troškove koji su, po nama, bili nepotrebni i visoki i to smo prvenstveno htjeli srezati. Odaziv nije znatno manji nego prošlih godina – ispričao je Benedikt Jurilj, organizator Tour de Tura i član Društva športske rekreacije “Zdrav duh”.Vozile su se tri rute – “Tourist”, “XC” i “Pro Tourist”. Razlikovale su se po duljini i visinskoj razlici, ali i po težini. No, natjecatelji su sa svima bili zadovoljni. Poslužilo ih je lijepo vrijeme, a uživali su, osim u druženju, i u prekrasnom krajoliku.

– Ja sam zadovoljan, super je i lijepa je cesta. Lijepo vrijeme je poslužilo – ispričao je Matej Novosel koji je na utrku došao iz Sesveta.Zadovoljna je bila i jedna od najboljih ženskih natjecateljica koja se prošle godine natjecala na “Pro Tourist” ruti i osvojila odlično treće mjesto. – Staza je bila u redu, ali nisam baš trenirala puno ove godine, ali zadovoljna sam, trudila sam se i umorna sam. Ne znam koji je rezultat trenutno, ali računam da sam među prve tri – ispričala je zadovoljna amaterka Snježana Rakocija.

Jedan od najmlađih natjecatelja, Filip Vid Cavrić natjecao se već drugi put. Ove godine došao je s bratićem te istaknuo da mu je prošle godine bilo lakše. – Vozio sam Turist i bilo mi je malo teško na brdima – kratko je rekao Filip.U utrci “Tourist” pobijedio je Danijel Dikšić koji trenira u Biciklističkom klubu Velika Gorica. Ove godine staza mu je bila dosta zahtjevna zbog brda i opasnih zavoja, ali zbog dobre organizacije i označenih staza, bilo ju je lako pratiti. – Prije je bilo puno lakše. Staza je bila lakša. Makar je ova ljepša – teža je, ali je ljepša zbog sela, ambijenta, šume. Tako da mi se ova više sviđa od one prije – ispričao je Danijel koji je stazu dugu 23 kilometra prešao za 45 minuta.

U svega dva kilometra dužoj, ali mnogo napornijoj i zahtjevnijoj ruti pobjedu je odnio Marko Plevnjak. Rutom “XC”, zbog brda, blata i vode, ali i grmlja koje ga je izgreblo, vozio se u prosjeku 20 do 25 kilometara na sat. – Ima blata malo. Inače je super staza. Dečki su se potrudili, iskoristili su Vukomeričke gorice i sve je za pet – rekao je Marko.Najduža ruta, od 64 kilometra bila je “Pro Tourist” koju je najbrži natjecatelj prošao u manje od 2 sata. Sve su staze ove godine bile mnogo zahtjevnije i teže. – Praktički sve staze je ekipa izmijenila – i od “Turista” i od “Pro Turista” i od “XC”-a. Ja bih rekao da su staze vrlo zanimljive, pogotovo XC i ProTurist koje su bile jako zahtjevne. Turist je nešto lakša za ove rekreativce koji nisu u kondiciji – objasnio je Jurilj.

Za organizaciju ove utrke zaslužni su volonteri Društva športske rekreacije “Zdrav duh”. Utrka je od početka humanitarnog karaktera – pomažu djeci s posebnim potrebama, ali i školskim odjeljenjima. – Ima veliki humanitarni karakter od prve godine. Donirali smo skoro 70-80 tisuća kuna kroz razne manifestacije – rekao je Jurilj.I ove godine su se na utrci predstavili učenici Srednje strukovne škole koji su svojim solarnim električnim triciklom došli propagirati kretanje, zdrav i aktivan život, očuvanje okoliša, ali i najvažnije – druženje. Ove godine im je u izradi tricikla pomogao učenik na razmjeni – William Chan s Tajvana.– Vozilo je tur solar peta generacija. Napravili smo pet generacija vozila – tricikl, trokotačno vozilo. Pogon je na pedali, na elektromotoru. Vozilo je legalno u prometu. To je bicikl s pomoćnim motorom brzine do 25 kilometara, a ima domet 50 kilometara po sunčanom danu. Bez zagađivanja i bez izlučivanja bilo kakvih štetnih, ne samo dima, nego i zvukova jer se bešumno kreće – opisao je vozilo Igor Vujičić, profesor Srednje strukovne škole.

Godinama surađuju s ekipom Tour de Tura koja je i ove godine organizirala vrlo uspješnu utrku. Zadovoljni natjecatelji su nakon utrke i proglašenja pobjednika uživali u prirodi i druženju.