Home Crna Kronika VIDEO Veliki odron na Jakuševcu, iz ZG holdinga kažu da je kiša...

VIDEO Veliki odron na Jakuševcu, iz ZG holdinga kažu da je kiša aktivirala klizište

PODIJELITE
Video: Udruga Ekologija grada (7.11.2023.)

U subotu se na zapadnoj strani zagrebačkog odlagališta otpada Jakuševec-Prudinec aktiviralo veliko klizište i došlo je do odrona. Snimku je u javnost pustila Udruga Ekologija grada. Iz udruge tvrde da od subote, kada su objavili prve fotografije klizišta, urgiraju da se pristupi sanaciji a da to do danas nije učinjeno. Iz Grada Zagreba navedeno demantiraju.

“Poslali smo odmah u subotu upit Gradu Zagrebu. Zagrebački holding je trebao upozoriti sve građane koji su na području koje odlagalište otpada ugrožava. Trebala su odmah biti provedena mjerenja da bi se utvrdila eventualna zagađenja okoliša, a ona prema našim saznanjima nisu provedena, isto kao kad je gorio glomazni otpad. Zna se kako treba postupati, a oni se prave kao da se ništa nije dogodilo”, rekao je Josip Pavlović iz Udruge Ekologija grada.

>> Zapalio se glomazni otpad na Jakuševcu, požar gasila tri vatrogasna vozila

Navodno se urušilo i više od milijun kubika otpada. Neslužbeno doznajemo iz Zagrebačkog holdinga da se slično dogodilo 2006. godine za vrijeme dok je gradonačelnik Zagreba bio Milan Bandić. Klizište se tada aktiviralo na južnoj strani odlagališta. Navodno je Bandić tada preko noći angažirao poznatu građevinsku tvrtku za brzi projekt sanacije, kojoj se također vrlo brzo i pristupilo, tako da je javnost sa slučajem ostala neupoznata. Isti izvor tvrdi da se, kao i tada, i sada odron dogodio zbog nedovoljne primjene sile pri zbijanju otpada. Na ovim je radovima, kao i za vrijeme Bandića, i danas angažirana ista tvrtka.

GRAD ZAGREB DEMANTIRA: NEMA POVEĆANE KONCENTRACIJE ODLAGALIŠNIH PLINOVA

Iz Grada Zagreba poručuju da se odlagalište otpada Prudinec-Jakuševec gradi prema projektnoj dokumentaciji i ishođenoj građevinskoj dozvoli.

“U subotu, 11. studenoga 2023. godine došlo je do djelomičnog urušavanja na zapadnom dijelu odlagališta otpada Prudinec/Jakuševec. Odmah su poduzete sve mjere sigurnosti što uključuje zabranu pristupa plohi na kojoj se djelomično urušavanje dogodilo i mjerenje odlagališnih plinova na lokaciji. Rezultati mjerenja nisu pokazali povećane koncentracije istih te zdravlje građana ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo. Prema podacima na mjernoj postaji Jakuševec, u periodu nakon klizišta do danas, nisu zabilježena prekoračenja satnih niti dnevnih vrijednosti parametara mjerenja. Sva mjerenja obavljaju akreditirane tvrtke u skladu s ishođenim dozvolama.

Osim navedenoga, prilikom djelomičnog urušavanja nije došlo do ozljede ljudi ni strojeva. Zagrebački holding d.o.o. je odmah po nastanku događaja obavijestio Državni inspektorat Republike Hrvatske.

Prve procjene ukazuju na velike količine oborina kao mogući uzrok djelomičnog urušavanja. U tijeku je snimanje stanja s ciljem utvrđivanja uzroka djelomičnog urušavanja i količine urušenog materijala. Projektant odlagališta je u postupku pripreme projekta hitne sanacije”, odgovorili su iz press službe Grada Zagreba.

DOLAZI SJEVERNI VJETAR

Zbog južine ne osjeća se veliki smrad na velikogoričkom području, no zagrebački kvartovi u blizini odlagališta guše se u smradu. Smrad se je sinoć snažno osjećao u strogom centru Zagreba.

Za petak je najavljena promjena smjera vjetra.