Home Izdvojeno VIDEO Katastrofa u Kravarskom! 50 grobova otklizalo, potrebne ekshumacije, a kućama prijeti...

VIDEO Katastrofa u Kravarskom! 50 grobova otklizalo, potrebne ekshumacije, a kućama prijeti urušavanje

PODIJELITE

Klizište se aktiviralo diljem Općine Kravarsko i već uništilo prometnice, vodovodnu infrastrukturu, mjesno groblje, brojne voćnjake i vinograde.10 obiteljskih kuća u Kravarskom u opasnosti je od urušavanja, a dvije su toliko oštećene da će ih biti potrebno srušiti. Štete iznose i 100 tisuća kuna po kući, dok ukupnu štetu Općina procjenjuje na 15 milijuna kuna. Ovakvu katastrofu ne pamte niti najstariji mještani.

– Tu klizišta nije bilo nikada. To je nešto jako čudno, je li riječ o podzemnim vodama, ma tko bi to znao. Trebalo bi napraviti neka mjerenja i bušenja – kaže stanovnik Željko Kolarec, jedan od mnogih zabrinutih mještana.

Svi koji na mjesno groblje u Kravarskom dođu obići počivalište svojih najmilijih ostaju šokirani. Potpuno je uništeno 50 grobova i bit će potrebne ekshumacije pokojnika.

VRATITI MIR POKOJNICIMA

– Jednostavno su grobnice proklizale, neke su se pomakle i za dva metra. Najveća investicija će biti te grobove staviti u prvobitno stanje. Mi jednostavno grobove moramo sanirati i pokušati pokojnicima vratiti mir. To će biti jedan veliki zahvat gdje će biti potrebne ekshumacije, raditi drenaže, a zatim ponovno vraćati grobnice na svoja mjesta. Sve će trajati sigurno nekoliko mjeseci. Za to ćemo trebati pomoć VG Komunalca koji upravlja mjesnim grobljem iako je ono u vlasništvu Općine Kravarsko – priča nam načelnik Općine Vlado Kolarec.

Zbog urušenih prometnica prijeti opasnost da će nekoliko sela biti odsječena od svijeta. U tijeku je kopanje oteretnih kanala na nekoliko lokacija kako bi smanjili vlagu u tlu. Mijenjaju uništene vodovodne cijevi. Stanovnici spas vide u odšteti jer je župan Stjepan Kožić za Kravarsko proglasio elementarnu nepogodu.

– Bez pomoći Županije, mi kao Općina ne možemo ništa. Pomoć u sanaciji prometnica očekujemo i od države. Šteta je i veća od 15 milijuna kuna. Samo na prometnicama 5 milijuna kuna, a 3 milijuna na poljoprivrednim kulturama – ističe načelnik.

Mještani kažu da su se klizišta u Kravarskom prvi puta pojavila prošle godine nakon što je palo dva i pol metra snijega. Naglo je zatoplilo i kompletan snijeg otopio se u samo tri dana.

– Ove godine snijeg se isto jako brzo otopio i narasle su temperature. Ali, očito se nešto događa u cijelom tektonskom području Općine Kravarsko jer ovdje se sada pojavilo čak 50 aktivnih klizišta – upozorio je načelnik Kolarec.

[print_gllr id=7844]