Home Gospodarstvo VG Vodoopskrba u Berlinu sudjeluje na međunarodnom sajmu o zaštiti voda

VG Vodoopskrba u Berlinu sudjeluje na međunarodnom sajmu o zaštiti voda

PODIJELITE
Foto: VG Vodoopskrba

VG Vodoopskrba sudjeluje na međunarodnom sajmu o zaštiti voda koji se održava u Berlinu od 29. do 31. ožujka. Stigli su na poziv njemačke udruge TCC – Danubius – EEIG (Centar za obuku i kompetentnost za sektor otpadnih voda u podunavskoj regiji).

– Glavni cilj međunarodnog sajma definirao je potrebu za rješavanjem izazova koji su pred nama, ne samo u vodnom sektoru, već općenito u industriji, poljoprivredi i svim ostalim područjima vezanim uz korištenje voda i pročišćavanje otpadnih voda, te nam pružaju mogućnosti za razvoj inovativnih i održivih rješenja. Iz Republike Hrvatske sudjeluju generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i pomoćnica ministra Elizabeta Kos – poručuju iz VG Vodoopskrbe.

U sklopu sajma održava se i forum na kojem se prezentiraju mogućnosti za buduću potencijalnu suradnju između SR Njemačke i Republike Hrvatske s pojedinim susjednim zemljama u vodnom sektoru.

– Još jedan od izazova s kojim se moramo suočiti je pronalazak inovativnih i održivih rješenja vezanih uz pročišćavanje otpadnih voda i postupanje s muljem. Predstavljena su najnovija tehnološka dostignuća uz relevantna praktična iskustva te je zaključno istaknuto kako je potreban znanstveni pristup uz pomnu analizu dosadašnjih iskustava – poručio je direktor VG Vodoopskrbe Stjepanom Rak.

Foto: VG Vodoopskrba

Kada je riječ o kvaliteti vode za ljudsku upotrebu, glavna upućena poruka odnosi se na budući dijalog i suradnju između vodnog i poljoprivrednog sektora. Smanjenje do postupno dokidanje uporabe herbicida , pesticida i ostalih sredstava koja direktno ugrožavaju podzemne vode, predstavljaju pravi izazov s kojim će se suočiti i krenuti u ispravnom smjeru.