Home Izdvojeno Vežete li se pojasom za vrijeme vožnje i nosite li kacigu na...

Vežete li se pojasom za vrijeme vožnje i nosite li kacigu na motoru? Počelo anonimno istraživanje svih sudionika u prometu

PODIJELITE

S ciljem povećanja sigurnosti prometa, kroz provođenje projekta financiranog sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, Fakultet prometnih znanosti provodi istraživanje učestalosti korištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima i zaštitnih kaciga na mopedima i motociklima.

U tu je svrhu za sudionike u prometu sastavljena anketa, koja će prikupiti podatke o relevantnim karakteristikama pojedinih sudionika u prometu (dob, broj godina vozačkog iskustva, prijeđena kilometraža, itd.) i karakteristikama vozila.

Anketu možete popuniti OVDJE. U potpunosti je anonimna, a za njezino rješavanje je potrebno nekoliko minuta.

Inače, procijenjeni stupanj korištenja sigurnosnog pojasa u zemljama Europske unije kreće se u rasponu od 45% do 95%, prosječno 76%. U najrazvijenijim zemljama Europe prosječni stupanj korištenja sigurnosnog pojasa u automobilima iznosi i više od 90%. Podaci Biltena o sigurnosti prometa ukazuju kako je prema ukupnom broju zabilježenih prekršaja nekorištenje sigurnosnih pojaseva drugi najčešći prekršaj, odmah nakon prekršaja za nepropisnu ili neprimjerenu brzinu.