Home Gospodarstvo Tisuću velikogoričkih domaćinstava dobiva besplatne kompostere

Tisuću velikogoričkih domaćinstava dobiva besplatne kompostere

PODIJELITE

U projektima energetske učinkovitosti i zaštite okoliša Gorica u protekloj godini bilježi značajan zamah. Od rekonstrukcije rasvjete, energetskih pregleda zgrada, ugradnje razdjelnika topline do nabavke spremnika za prikupljanje starog papira.

– Obnovili smo i rekonstruirali električnu rasvjetu u Osnovnoj školi Eugena Kumičića u Velikoj Gorici, a zahvat je bio preuređenje rasvjete korištenjem LED tehnologije, prvi takav na području grada i zato smo jako ponosni na taj projekt. Osim toga, prošle godine je izvršena ugradnja razdjelnika topline, termostatskih ventila u više od tisuću stanova na području Velike Gorice, isto uz sufinanciranje Fonda. Također, obavljeni su energetski pregledi svih javnih zgrada, što je bila zakonska obaveza. Što se tiče stambenih zgrada, ukupno smo do sada obavili energetske preglede za njih 70 te dobavili energetske certifikate – kaže stručni savjetnik za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice, Marko Ružić.

komunalac

Grad Velika Gorica u ovoj će godini prijaviti projekte za sufinanciranje sredstvima Fonda za nabavku kanti i kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada te kompostere, za što Ružić kaže da su prioriteti.

– S obzirom da je plan gospodarenja otpadom donesen krajem 2014., moramo ići u njegovu provedbu. Vrlo je zahtjevan, ukupno 90 milijuna kuna bi trebali uložiti u sustav gospodarenja otpadom do 2020. godine. Grad to, naravno, ne može financirati samostalno i tu nam pomaže Fond, čiji su projekti najjednostavniji za provedbu – ističe Ružić.

Za vrtno kompostiranje zainteresirano je tisuću velikogoričkih domaćinstava, pokazala je anketa VG Čistoće. Građani će dobiti besplatne kompostere, čiju će nabavku također sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

PROJEKTI OD 236 MILIJUNA KUNA

U prethodne tri godine, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Zagrebačkoj županiji pokrenuo je projekte vrijedne 236 milijuna kuna koje sufinancira sa 74 milijuna, što je dvostruko više nego u razdoblju 2008.-2011. Župan Stjepan Kožić izdvaja energetsku obnovu vrtića u Pokupskom.

– U proteklom vremenu smo realizirali niz projekata koji su potpomognuti od Fonda za energetsku učinkovitost, osobito oko dijela vezanog uz pripremu potrošne tople vode i grijanja za kućanstva. To provodimo još od 2009. godine, ali smo proveli i dio projekata za javnu namjenu, kao što je ugradnja dizalica topline na vrtiću u Pokupskom – ističe Kožić.

Gorica-iz-zraka-kuce-zgrade-S1

aaU sklopu programa energetske obnove obiteljskih kuća, prošle je godine na području Zagrebačke županije pokrenuta obnova kuća vrijedna 3,8 milijuna kuna, koju Fond sufinancira sa milijun kuna. U ovoj godini je za projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u Fondu osigurano 600 milijuna kuna, a projekti će se sufinancirati sa 40 do 80% bespovratnih sredstava. Obnovom po načelima energetske učinkovitosti građani mogu ostvariti uštede na režijama od 30% do čak 60% te osigurati kvalitetnije uvjete stanovanja.

– Svim građanima Zagrebačke županije želimo omogućiti korištenje poticaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća. To prošle godine nije bila mogućnost. Zagrebačka županija uključila se u skladu sa svojim raspoloživim sredstvima, no pojedini gradovi i općine nisu aplicirali. Kroz ovaj novi model građani će se moći javiti izravno u Fond za zaštitu okoliša, kako bi ta procedura bila jednostavnija, pravednija i transparentnija – naglasio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

NOVA PROCEDURA

Ove godine mijenja se natječajna procedura kako bi se realizaciju projekata energetske obnove obiteljskih kuća učinilo učinkovitijom, kako bi svi građani, neovisno o tome jesu li se njihovi općine i gradovi prijavili na javni poziv Fonda, mogli ostvariti bespovratna sredstva te da bi se smanjili troškovi dokumentacije. Prijave će direktno zaprimati Fond te će se na natječaj, koji je planiran za ožujak, moći prijaviti svi građani. Direktor Fonda, Sven Mueller, ističe kako je riječ o značajnom zamahu i za gospodarstvo.

– Pogotovo lokalno gospodarstvo, s obzirom da se svi ti projekti koji se realiziraju putem sredstava Fonda generiraju nova radna mjesta, zapošljavaju obrtnike, dobavljače materijala, projektante, izvođače, koji su upravo lokalne firme – kazao je Mueller.

Pokreće se i novi program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka, zamrzivača i hladnjaka sa zamrzivačem. Riječ je o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja, a javni poziv predviđen je u svibnju.