Home Izdvojeno U Velikoj Gorici prijavljeno vrlo malo oboljelih od gripe, širenje bolesti tek...

U Velikoj Gorici prijavljeno vrlo malo oboljelih od gripe, širenje bolesti tek se očekuje

PODIJELITE
foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

U velikogoričkoj Epidemiološkoj službi zabilježeno je tek sedmero oboljelih od gripe, no voditeljica Službe, epidemiologinja Gordana Pajan Lehpaner kaže kako se radi o nerealnom stanju jer ne prijavljuju svi pacijenti svoje zdravstveno stanje, odnosno, ne dolaze na liječenje. Epidemija se tek očekuje.

– To je očigledno početak, ”boom” će biti kada počne škola, uvijek to tako bude. Djeca se vraćaju u školske klupe, neka su možda bila u društvu oboljelih. Školska djeca su ta koja prva počnu širiti gripu jer su u zatvorenom prostoru, dugo su skupa i dovoljno je da je jedan bolestan i da se cijeli razred razboli. Među tom populacijom gripa se najbrže širi, a oni to dalje prenose na roditelje – rekla nam je dr. Pajan Lehpaner.

Među najugroženijom populacijom su kronični bolesnici jer su skloniji komplikacijama, a dodatno se trebaju paziti djeca i trudnice.Još jesenas kroz desetak dana podijeljeno je oko 3 200 cjepiva. Kasnije je u dva navrata stiglo još nešto cjepiva, a trenutno ih na području Gorice ima dvadesetak. Da bi cjepivo djelovalo, odnosno da bi se stvorila antitijela, potrebna su dva tjedna. Ako se još niste cijepili i to odlučite učiniti ovih dana, ne znači da će vas gripa zaobići.

– Potreban su dva tjedna da bi se stvorio imunološki odgovor. Ako u populaciji još nema puno oboljelih, što u ovom trenutku nismo u toj situaciji, onda još ima smisla, no nitko vam ne može garantirati da nećete biti u kontaktu sa zaraženom osobom.

Treba održavati higijenu ruku

Kako biste spriječili obolijevanje od gripe i njezino širenje, riješiti se navikne kihanja u dlanove i kihnite ili u maramicu ili na nadlakticu. I naravno, redovito perite ruke i održavajte higijenu. Ova naočigled sitnica, doslovno vam može sačuvati zdravlje.

– Treba prati dobro ruke. Iako je to respiratorna infekcija, ruke su tu jako važne. Kada idete po ustanovama gdje ima puno ljudi, dirate kvake, rukohvate, kolica u trgovinama, novčanice. Ljudi još uvijek imaju naviku kihnuti u dlan ili kada kihnu ne prekriju nos pa se kapljice rasprše. Onda tom rukom u koju ste kihnuli si malo posvrbite nos pa tako unesete u sluznicu i virus krene. Važno je prati ruke kad se vratite doma. To je jedna od preventivnih mjera – naglasila je dr. Pajan Lehpaner.

Prilikom općih simptoma ne ići liječniku

Gripa traje od pet do deset dana. Počne s naglim osjećajem bolova u mišićima, zglobovima, osjećajem slabosti, glavoboljom i temperaturom od 38 do 39. U slučaju takvih tegoba se ne savjetuju odlazak liječniku, već mirovanje uz konzumaciju vitamina C i veće količine tekućine. Kašalj se, kada je gripa u pitanju, javlja kasnije, a respiratorni simptomi su rjeđi. No ako se oni pojave i potraju dulje, a temperatura tijela ne pada ni nakon pet dana, tada je potrebno otići liječniku jer je vjerojatno došlo do komplikacija.