Home Izdvojeno U ova tri slučaja ne smijete sjesti za volan

U ova tri slučaja ne smijete sjesti za volan

Bolje je, ako postoji mogućnost, prepustiti volan drugome ili izabrati neki drugi oblik prijevoza.

PODIJELITE
foto: Kronike Velike Gorice/Ilustracija

Svi faktori koji utječu na sposobnost rasuđivanje, smanjuju razinu koncentracije ili usporavaju reakcije u vožnji značajno smanjuju sigurnost. Tri su slučaja u kojima ne treba sjedati za volan, piše autopress.hr. Bolje je, ako postoji mogućnost, prepustiti volan drugome ili izabrati neki drugi oblik prijevoza.

1. Osjećate umor

Najčešće negativne posljedice vožnje u umornom stanju: smanjena razina vida, zbog čega teže zamjećujete opasne situacije; smanjene razine koncentracije; dulje vrijeme potrebno za reakciju; smanjena preciznost pokreta; smanjena sposobnost sluha.

Uzroci umora su duga vožnja bez zaustavljanja, vožnja noću pa čak i vožnja na pun želudac.

Umor možete spriječiti na nekoliko načina: radite 20-minutne pauze između svakog sata neprekinute vožnje; nemojte cijelo vrijeme vožnje gledati u središnju liniju na cesti; neka u vozilu bude uključena ventilacija na udobnoj temperaturi; za vrijeme pauze se malo rastegnite kako biste se opustili; nemojte previše jesti i držite sigurnu udaljenost od drugih vozila.

2. Konzumirali ste alkohol

Prisutnost alkohola u krvi dovodi do sljedećih problema: reakcije vozača bit će sporije i manje precizne; ovisno o količini konzumiranog alkohola, vidno polje vozača može biti suženo i zamagljeno; postoji i mogućnost ulaska u rizične situacije u vožnji.

Neki primjeri opasnih situacija u vožnji pod utjecajem alkohola mogu biti sljedeći: proklizavanje stražnjim kotačima u zavojima, neprimjećivanje pješaka koji prelaze preko ceste, ignoriranje prometnih znakova i nepoštivanje pravila na križanjima te proklizavanje prednjim kotačima prilikom promjene prometnog traka ili skretanja.

3. Osjećate mučninu

Vaša fokusiranost na cestu može biti značajno smanjena ako vam je mučno ili ako trpite neke bolove. Na vašu vožnju mogu utjecati i snažne emocije poput bijega, tuge, melankolije ili straha. Savjetujemo vam da u takvim situacijama ne sjedate za upravljač.
Ako niste sigurni o tome kako će neki lijekovi utjecati na vas, obratite se vašem liječniku prije vožnje. Osobe s invaliditetom ne smiju voziti ako nemaju potvrdu da su kvalificirani za sigurnu vožnju.

Izvor: Michelin