Home Kultura Velikogorička kiparica Mirna Savić kreirala umjetničku instalaciju “Tekstilni paradoks”

Velikogorička kiparica Mirna Savić kreirala umjetničku instalaciju “Tekstilni paradoks”

Umjetnička instalacija je predstavljena na međunarodnoj Future Tense konferenciji

PODIJELITE

Mirna Savić, velikogorička kiparica, predstavila je svoju umjetničku instalaciju „Tekstilni paradoks“, na Future Tense powered by Lürssen konferenciji. Riječ je o instalaciji koja je nastala u suradnji  s online trgovinom Answear. Svoj doprinos dali su i magistra slikarstva Franciska Topolovec te magistra kiparstva Andriana Maroka. Pri izradi ovog djela upotrijebili su 50 kilograma odbačene odjeće.

Skulptura ljudskog lika simbolizira opsjednutost društva kupovinom nove odjeće,  progovarajući o posljedicama prekomjerne potrošnje i zagađenju okoliša. Vješalice s novom odjećom postavljene oko skulpture dodatno ističu beskonačni ciklus kupovine.

„Ovim radom želimo potaknuti na razmišljanje o vlastitim potrošačkim navikama i ekološkim posljedicama istih te potaknuti posjetitelje na odgovornu potrošnju i očuvanje okoliša. Želim zahvaliti svojim kolegama koji su mi pomogli stvoriti ovu instalaciju u materijalu s kojim prvi put radim. Stvaralački proces je bio uzbudljiv, zajedno smo tražili kreativna rješenja. Inspiracija je dolazila spontano pa smo se u skladu s tim potrudili svaki odjevni predmet transformirati u nešto novo“, istaknula je Mirna Savić, autorica ovog djela.

Answear Country Managerica za Hrvatsku i Sloveniju, Sandra Gašparić objasnila je kako u svakodnevnom poslovanju odgovaraju na izazove s kojima se susreću u radu  tekstilne industrije te ističe kako su pokrenuli program recikliranja odjeće – wear&share.Budući da se 95% odjeće može ponovno upotrijebiti ili reciklirati, putem ovog programa, korisnici mogu potpuno besplatno i u svega par klikova zbrinuti tekstilni otpad koji više ne upotrebljavaju”, objasnila je Gašparić.

Održivost je jedna od tema ovogodišnjeg izdanja Future Tense powered by Lürssen konferencije koju je posjetiteljima približio futurolog Martin Kruse, stavljajući naglasak na to da sve što vidimo oko sebe ostavlja ekološki otisak i da se promjena mora početi događati odmah.

Future Tense powered by Lürssen je ugledna međunarodna konferencija koja je i ove godine u Zagrebu ugostila neke od najpoznatijih futurologa i govornika.

Mirna Savić inače u Velikoj Gorici održava Kiparske radionice, a o tome više možete pronaći OVDJE.