Home Izdvojeno Velika Gorica ipak gubi sjedište Općinskog suda

Velika Gorica ipak gubi sjedište Općinskog suda

PODIJELITE

Ministar Orsat Miljenić u Velikoj Gorici je najavio kako će reorganizacijom pravosuđa za Općinski sud u Velikoj Gorici postati nadležan Općinski sud Zagreb – jug, a da će građani imati još bolju uslugu.

– Građanima će i dalje ostati sve isto osim ploče. I osim toga što neće imati predsjednika suda. Ostalo će rješavati kao što su i do sada, ali zbog mobilnosti i zbog kadrovskih pitanja i boljeg i bržeg rješavanja spisa idemo u tom smjeru – kaže Miljenić ističući kako Velikogoričani neće trebati putovati iz Gorice, već će suci dolaziti njima.

– Ako su Samoboru imamo dva suca koja su radili kazneno, a u Gorici nam nedostaje građanski sudac, onda će suci putovati u Goricu. U tom slučaju neće putovati građani, već suci. S time će građani u Gorici dobiti bolju uslugu – napominje ministar.

Sasvim drugačiji stav zauzeli su svi velikogorički vijećnici na 6. sjednici Gradskog vijeća održanoj prije točno mjesec dana, 25. veljače. I vladajući i oporba zajednički su se usprotivili mogućnosti da velikogorički Općinski sud pripadne pod Novi Zagreb – jug. Arhitekt Ivica Leder vijećnicima je tada već predstavio idejni projekt velikogoričkog „Trga pravde“, a Grad je za to bio spreman uložiti i vlastita financijska sredstva.

MILJENIĆ: ŠIRIMO NADLEŽNOST ŽUPANIJSKOG SUDA

– Veliku Goricu činimo jednim velikim pravosudnim područjem, širimo nadležnost Županijskog suda. Ona nešto malo gubi oko Zaprešića, ali dobiva Zagreb jug, dakle Zagreb južno od Save, što je jedno veliko i gospodarski bitno područje zbog čega i trebamo ojačati Županijski sud – izjavio je Miljenić.

Ono što će biti novo za građane iz manjih sredina, u sveri je kaznenog odjela koje će se raditi samo u središtima. Građani će tako u slučaju kaznenih postupaka putovati u veće gradove.

– Suce želimo maknuti iz male sredine, te će se kazneni postupci raditi samo u središtima. Na ovom području bit će jedan kazneni sud, što se neće odmah dogoditi jer za to je potreban prostor. Gdje je to moguće krenut ćemo već s prvim siječnja 2015. godine – kaže ministar.

MANJE ZAPOSLENIH

Miljenić je najavio dugoročno smanjivanje broja zaposlenih, uglavnom kroz umirovljenje.

– Neće biti otkaza, ali bit će preraspodjela poslova. Mijenjat ćemo i neke stvari vezano uz dostavu. Neće biti niti toliko predsjednika sudova, već će biti samo jedan. Smanjit ćemo i logistiku – dodao je.

BOJIĆ: SPOROVI ĆE SE RJEŠAVATI BRŽE

Predsjednik Županijskog suda u Velikoj Gorici, Vitomir Bojić, očekuje kako će se reorganizacijom pravosuđa brže i kvalitetnije rješavati sporovi.

– Sporovi građana bi trebali biti u fokusu svih interesa što svi zaboravljamo. Spisi su trenutačno neravnomjerno raspoređeni što bi se trebalo ovime riješiti. U ljudskoj prirodi je protivljenje promjenama, ali nadamo se kako će one rezultirati kvalitetnijim i boljim rješenjima – rekao je Bojić.