Home Kultura Jungova psihologija u Pučkom otvorenom učilištu

Jungova psihologija u Pučkom otvorenom učilištu

PODIJELITE

– Jung je razvio pojam kolektivno nesvjesno kao jedan od utjecaja na nastanak i razvoj osobnosti. Pod tim je podrazumijevao opće predispozicije koje su karakteristične za sve ljude ili određene grupe ljudi. Tijekom svojih istraživanja i putovanja širom svijeta, Jung je utvrdio postojanje određenih simbola u svim kulturama koji predstavljaju kolektivno nesvjesno cjelokupnog čovječanstva – objasnili su iz Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

Predavanje uz projekcije pod nazivom “Jung – arhetipovi i simboli” održat će se u utorak u 19 sati u Gradskoj vijećnici, a vodit će ga Amalija Kranjec Markešić iz Kulturne udruge „Nova akropola“.

Carl Gustav Jung, švicarski psiholog i psihijatar, začetnik je takozvane analitičke psihologije u kojoj se razlikuju dva sloja nesvjesnoga: osobno nesvjesno i kolektivno nesvjesno. Svoju je inačicu psihoanalize razvijao nakon raskida s Freudom, praktički do kraja života.

– Strukturu kolektivnog nesvjesnog čine njegovi elementi – аrhetipovi. Oni su urođeni obrаsci mišljenjа, osjećаnjа i djelovanjа nаstаli kаo rezultаt vjekovimа tаloženog iskustvа brojnih generаcijа predаkа. Mogu se proučаvаti preko svojih mаnifestаcijа nа kolektivnom plаnu (u mitskim slikаmа i simbolimа, religijskim dogmаmа, pjesničkim slikаmа, rituаlimа…) i nа individuаlnom (u snovimа, hipnagoškim slikama, vizijаmа i pаrаpsihološkim doživljаjimа) – kažu iz PUOVG.