Home Izdvojeno Velika Gorica ima drugi najbrži internet u Hrvatskoj

Velika Gorica ima drugi najbrži internet u Hrvatskoj

Podaci analize su pokazali da smo u samom vrhu

PODIJELITE

U današnjem digitalnom dobu, internet je postao neizostavan dio naših života, pružajući nam neograničene mogućnosti za komunikaciju, pristup informacijama, zabavu i poslovanje. S uvodom sve većeg broja online usluga, kao što su streaming platforme, društvene mreže, e-trgovina i cloud tehnologija, brzina internetskog pristupa postala je ključna. Brz i pouzdan pristup internetu nije više luksuz, već neophodnost u svakodnevnom funkcioniranju. Stoga, u svijetu gdje je informacija trenutno dostupna na klik, brzina interneta postaje kritičan faktor koji oblikuje našu digitalnu interakciju i iskustvo na mreži.

Velika Gorica se zato može pohvaliti brojkama koje je pokazala nedavna analiza portala Vinkulja. U Hrvatskoj Grad s najbržom medijalnom brzinom preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži u Hrvatskoj za siječanj 2024. godine bio je grad Zagreb s brzinom preuzimanja od 134,33 MBPS. Velika Gorica se smjestila na drugo mjesto, dakle drugi najbrži internet u Hrvatskoj s prosječnom brzinom od 133,94 MBPS, jedva malo sporije od Zagreba. Na trećem mjestu je Dugo Selo s 128,54 MBPS.

Zagrebačka županija u prosjeku također stoji u samom vrhu s brzinom 92,79 MBPS te je jedina županija uz Grad Zagreb koja ima brzinu veću od 70 MBPS.

Najgora je situacija u Slavoniji, odnosno u Đakovu gdje je prosjek brzina od 26,39 MBPS. Nakon njega na listi najsporijih našli su se Križevci s brzinom od 31,80 MBPS dok se na trećem mjestu našao grad Dubrovniku s brzinom od 35,23 MBPS.

Prema podacima koje nudi Kompare, Hrvatska se po brzini preuzimanja podataka na mobilnoj mreži nalazi na visokom 21. mjestu u svijetu.