Home Izdvojeno U Galeriji Galženica traje izložba Petre Grozaj. Ispričala nam je malo o...

U Galeriji Galženica traje izložba Petre Grozaj. Ispričala nam je malo o svom radu

Na trenutnoj izložbi nalazi se pet njenih do sada neobjavljenih radova, a radi se o tehnici ulja na platnu

PODIJELITE
Foto: Privatni album

U Galeriji Galženica trenutno je postavljena izložba Petre Grozaj imena Krystal koja se referira na čvrstoću i krhkost svega što nas okružuje, a koje se objedinjuje u jednu cjelinu. Razgovarali smo s njom o njenom radu, ali i daljnjim ciljevima.

Slike su referencija na osobni izraz stvarnosti

Foto: Privatni album

Petra Grozaj jedna je od najzapaženijih slikarica srednje generacije čiji radovi podjednako intrigiraju i likovnu struku i publiku. Ime izložbe u Galeriji Galženica je Krystal što odlično objašnjava premisu iza radova.”Kristal je metafora toga čime se izložba bavi, a na tri slike su uz portrete i doslovno prikazani kristalna čaša i par kristalnih predmeta. Naziv izložbe Krystal je ustvari naziv jedne od slika s izložbe, koju je igrom slučaja imenovao kolega kipar Nikola Vrljić, te se ime super uklopilo.”

Na trenutnoj izložbi nalazi se pet njenih do sada neobjavljenih radova, a radi se o tehnici ulja na platnu. “Izlažem pet sasvim novih slika koje još nisu izlagane, osim jedne koja je izlagana u Njemačkom Leipzigu na izložbi Known Unknowns HDLU-ove Rezidencije De/konstrukcija slike, te četiri slike iz prethodnog ciklusa radova, koji se nastavljaju jedan na drugi. Svi radovi su u tehnici ulja su na platnu u formatima od 30 puta 40 centimetara do 215 puta 160 centimetara.”

Ljudski joj je lik središnja tema, a osobito je usredotočena na žene i prijateljice koje prikazuje kao zagonetna lica, često ambivalentnog i grotesknog karaktera. “Radi se o referenciji na osobni odraz stvarnosti, unutrašnjih stanja i svijeta oko nas. Kroz temu portreta svrha je u traženju našeg izvornog lica. Slikarstvo, odnosno umjetnost općenito, daje mogućnost izražavanja vlastite izvornosti, što će publika nadam se moći prepoznati.”

Položaj žena u slikarstvu

Foto: Privatni album

Kako se već pozabavila pitanjem odraza stvarnosti, morala sam je pitati koje je njeno mišljenje o položaju žena u umjetnosti u Hrvatskoj danas. Kako nam priznaje, ovo je široka tema pa je željela ostati na činjenicama u svojem umjetničkom polju slikarstva, a ne govoriti o umjetnosti općenito. “Mogu reći da sve više žena, kolegica, upisuje Akademiju, te ostaje u struci i poslije faksa, baveći se slikarstvom, na ovaj ili onaj način. Mislim da se taj dio promijenio ako bi se osvrnuli unatrag, ima pomaka i vremena su drugačija. Prije recimo 50, da ne kažem sto godina, manje je žena upisivalo Akademiju. Sada se dogodilo da su ponekad žene i u većini kod upisa.

Inače gledajući unazad dobro je znano da kroz povijest ova struka je bila bazično muška, to je lako zaključiti svima, možete samo otvoriti slikarsku povijest. Nekako prve žene, koje su na ovom području spominjane i bile znane su slikarice Slava Raškaj i Nasta Rojc na primjer. Uglavnom, lijepo je da i žene mogu odabrati svoj životni put i slikarski poziv, što se mnogo promijenilo gledano unazad.”

Kako dodaje, kad su u pitanju slikarske komisije i institucija, tu su u velikoj većini ipak muškarci te smatra da je teško objasniti zašto je tome tako, je li zbog povijesti ili stvar navike.

Grozaj je do sada imala brojna predstavljanja i bila dio brojnih umjetničkih rezidencija. Ona koju je izdvojila, bila je njena prva rezidencija. “Izdvojila bih GlogauAIR U Berlinu, koji je bio moja prva rezidencija otvaranja očiju, te HDLU-ovu rezidenciju One sided Story u suradnji s Likovnom Akademijom iz New Yorka, održanu u slikarskom centru Spinnerei u Njemačkom Leipzigu 2012/2013. godine. Nakon toga sam još nekoliko puta imala priliku tamo boraviti i ostvarivati suradnje, koje su se dogodile nekako spontano. Bitno je da boravak na rezidenciju proširuje vidike I daje poticaj za slikanje. Meni je recimo bilo jasno da moram puno raditi, dublje istraživati, raditi na tehnici i promišljati svaki rad od početka, od skice kroz proces i završetak rada.
Svaki rezidencijalni boravak je mogućnost proširenja vidika, stjecanja novih znanja, razmjene iskustava u stručnom a onda i osobnom smislu.”

U umjetnosti od malena

Foto: Privatni album

Ovakva umjetnost ne nastaje samo tako, pa nam kaže kako je od malena voljela crtati i kreativno raditi stvari. “Izgleda da mi tu nitko nije smetao, prigovarao, utjecao, bila je tu neka sloboda. Srednja Primijenjena i kasnije Akademija bila za mene logičan slijed, no samo slikarstvo otkrila sam tek na trećoj godini Akademije, gdje sam po upisu na Grafički smjer Nastavničkog odsjeka, počela slikati i nije bilo više povratka na grafiku, te sam diplomirala na slikarstvu.”

Njen idući projekt je traženje ateljea, ali i rad na novom projektu HDLU-a. “Radim na HDLU-ovom projektu Start 54+financiranom od Europske unije, te uz skupne izložbe i radim i na novoj samostalnoj izložbi koje će se održati negdje na jesen 2020.godine.”

Izložbu Krystal Petre Grozaj imate mogućnost pogledati u Galeriji Galženica do 21.12.