Home Izdvojeno Atrakcija nedaleko Zračne luke: U posjet kuriji između dva leta

Atrakcija nedaleko Zračne luke: U posjet kuriji između dva leta

PODIJELITE

izlozba-kurija-tzzz

Muzej Turopolja u Zagrebu je postavio izložbu „Kurija Modić-Bedeković“. Građani i turisti u županijskoj turističkoj zajednici u Preradovićevoj ulici mogu se upoznati s najvrjednijim primjerom graditeljske kulturne baštine središnje Hrvatske. Izloženi su i radovi učenika velikogoričke Osnovne škole Eugena Kvaternika, koji svjedoče o iznimnoj ljepoti i očuvanosti drvene kurije.

Ruzica-Rasperic

– Oni govore kako su djeca tu kuriju doživjela. Znači, moramo krenuti od najranije dobi kako bi educirali djecu da znaju sačuvati baštinu – kaže ravnateljica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić.

 

TRŽIŠNA VRIJEDNOST

Kurija Modić-Bedeković zaštićeni je spomenik kulture. Primjer je autohtone stambene gradnje turopoljskog kraja. Nakon više od deset godina restauracije, postala je značajan turistički proizvod.

– U Turopolju postoji puno potencijala, ali vrlo malo proizvoda koji bi mogli tržišno nešto napraviti za boljitak našeg kraja. Kurija je upravo ono što nam je potrebno. Konkretan proizvod koji se može ponuditi tržištu – ističe direktorica Turističkog ureda Velike Gorice Milada Mesarić.

KULTURNI OBJEKTI ZATVORENI ZA TURISTE

– Ovo je sad kurija koja je iskoristiva u turističke svrhe, za razliku od većine dvoraca u županiji koji su krasni, ali služe nekim drugim namjenama. Tako se u nekim dvorcima nalazi državni arhiv, u nekima su socijalne ustanove za djecu i nisu iskoristive u turističke svrhe što je za nas porazno i veliki nedostatak za turizam – napominje Ružica Rašperić.

IMG_6851.jpg

ZAVIČAJNA NASTAVA

Osim turista, na imanje stare plemenitaške obitelji Modić Bedeković u Donju Lomnicu, uskoro će dolaziti i osnovnoškolci jer kurija je dio programa zavičajne nastave.

– Svi ti naši mali Turopoljci dobro je da vide kuriju te da priču o tom biseru prošire na svoje roditelje i stanovnike Velike Gorice. Kurija će postati i mjesto gdje će se otići i individualno, bez organiziranih posjeta, pogledati i nešto doživjeti – kaže Milada Mesarić.

Milada-Mesaric

IZ ZRAČNE LUKE U KURIJU

Mesarić ističe kako je velika prednost blizina Zračne luke. U planu je da putnici na odmoru između dva leta organizirano odlaze u posjet kuriji. Turistima će za tu prigodu u blizini kurije trebati omogućiti dobru gastronomsku ponudu.

– Vjerujemo sad kad je kurija u potpunoj turističkoj funkciji da će privatna inicijativa osjetiti ti i da će područje oko kurije postati možda prilika za razvoj nekog objekta koji će ponuditi ono što turisti vole, malo kulture, malo domaće gastronomije, domaće kapljice jer turizam je danas potpun doživljaj – dodala je direktorica velikogoričkog Turističkog ureda.

IMG_68025246d9a216731.jpg