Home Gospodarstvo Tomašević hoće CGO u Resniku, zagrebački SDP traži raskid sporazuma sa županijom

Tomašević hoće CGO u Resniku, zagrebački SDP traži raskid sporazuma sa županijom

PODIJELITE
Foto: Skupština Grada Zagreba/Youtube

Zastupnici Skupštine Grada Zagreba jednoglasno su na trodnevnoj sjednici izglasali na sustav za gospodarenje otpadom ciljani Prijedlog odluke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba, a s jednim suzdržanim Prijedlog zaključka o podnošenju izvješća o kriznom stanju gradskog sustava za gospodarenje otpadom.

Birokratska odluka donijela se jer još nisu definirane lokacije za zagrebački/regionalni centar za gospodarenje otpadom (CGO), što je preduvjet za donošenje plana gospodarenja otpadom (PGO), koji važeći za Grad Zagreb istječe završetkom ove godine.

“Jedina lokacija u prostornom planu za CGO je Resnik i ta lokacija će ostati. Mi imamo studiju za Resnik, tamo će još bit postrojenje za mehaničko-biološku obradu, sortirnica i bioplinsko postrojenje. To će koštati 140 milijuna eura i ono što tražimo jest da vlada i resorno ministarstvo nemaju problema s tom lokacijom. Jer ako imaju, budući da je lokacija ključna za buduće dozvole, onda imamo problem. Da bismo završili studiju, moramo znati kapacitete. Ako dovozimo miješani komunalni otpad iz Zagrebačke županije, moramo imati veće postrojenje. Ne možemo raditi po studiji dok se ta dva pitanje ne riješe”, zaključno je rekao gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

NISMO MNOGO SAZNALI NA SJEDNICI

Političkim akterima bilo je važnije izložiti kronologiju događaja ističući one dijelove koji odgovaraju njihovoj percepciji političke odgovornosti za situaciju u gospodarenju otpadom Zagreba i Zagrebačke županije, pa nismo čuli mnogo novosti u višesatnom vijećanju koje je suprotno očekivanjima kulminiralo u raspravi o prostornom planu.

>> Evo zašto je kriza na Jakuševcu bitna za Veliku Goricu

Nakon prihvaćanja amandmana Kluba Možemo-ZjN-NLj, kojim se iz Prijedloga zaključka o podnošenju izvješća o kriznom stanju, koji je predložio Domovinski pokret, izbacio redak o štetnim emisijama, rasprava je privedena kraju brzo i bez ulaska u problematiku protokola deponiranja na odlagalište Prudinec/Jakuševec, tj. bez riječi o dokumentaciji o nabavi.

Da je autor nove studije, koja još nije predstavljena javnosti, tvrtka EKONERG d.o.o., saznali smo na aktualnom satu.

SDP TRAŽI RASPRAVU O RASKIDANJU SPORAZUMA SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM

Iako je nacionalnim planom gospodarenja otpadom s kojim lokalni planovi trebaju biti usklađeni polovicom ove godine uz proteste iz Grada Zagreba potvrđena odluka da Zagreb i Zagrebačka županija trebaju graditi zajednički CGO, zagrebački SDP zatražio je raskid ugovora između Grada i Županije. Dokument je potpisan 2017. godine.

“Tražimo da se raskine štetan ugovor za Grad Zagreb o zbrinjavanju otpada Zagrebačke županije u Gradu Zagrebu. Zagreb je najurbanije i najgušće naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj i gurati još otpad iz susjednih županija u Zagreb, koji muku muči da svoj otpad zbrine, neracionalno je i štetno”, rekao je u ime Kluba SDP-a predsjednik Skupštine Grada Zagreba Joško Klisović.

U igri kronologije zagrebački HDZ-ovci su istaknuli da je odluka o zajedničkom CGO-u Grada Zagreba i Zagrebačke županije donesena na inzistiranje Mihaela Zmajlovića. “Predložite raskidanje sporazuma sa županijom pa ćemo vidjeti tko je za tko protiv”, odgovorio mu je u pojedinačnoj raspravi predsjednik Kluba HDZ/HSLS Mario Župan.

O razgovorima sa županijom i s vladom zagrebački gradonačelnik nije rekao ništa novo. “Ministarstvo gospodarstva izdaje lokacijsku dozvolu, građevinsku dozvolu i provodi ocjenu utjecaja na okoliš. Prva stvar koju gledaju je usklađenost s nacionalnim planovima. Prije dvije godine sam se sastao s Ćorićem i Kožićem na temu toga da nije fer ni razumno da Zagreb i Zagrebačka županija rade zajedno jer će to usporiti proces. Ministar Ćorić se tada složio sa mnom, ali pomaka nije bilo. Dolazi ministar Filipović, priča kreće ispočetka. Ja inzistiram da se makne županija iz novog nacionalnog plana koji ujedno gura Zagreb u javno-privatno partnerstvo. Inzistiralo se da se to makne u javnom savjetovanju, i to su makli, ali nisu makli obvezu da radimo sa županijom, odnosno da njihov MKO dolazi u Zagreb. Ja to ne mogu riješiti s trećim ministrom, inzistiram na razgovoru s vladom. Sami ćemo platit, ali želim što prije zatvorit Jakuševec, a ako moramo raditi sa županijom, to će dodatno usporiti proces zatvaranja Jakuševca”, rekao je Tomašević.

DOBROVIĆ: OBRADA SMEĆA SE SMANJUJE ŠTO SE POVEĆAVA FUNKCIONALNOST ODVOJENOG PRIKUPLJANJA

U jalovoj raspravi, općenito punoj upadica i uvreda, Klisović i Renato Petek istaknuli su kao jedinog konstruktivnog proponenta zagrebačke opozicije bivšeg ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića. “Dobrović je davao vrlo konkretne prijedloge, njih se odbijalo, nije se krenulo u njihovu realizaciju ili u integraciju u novi plan”, rekao je Petek.

U raspravi u ime Kluba Domovinskog pokreta Dobrović je kazao da je nova zagrebačka administracija propustila harmonizirati i upotpuniti sustav u okviru postojeće prostorne dokumentacije. “To je sortirnica za koju je postojala građevinska dozvola. Njome biste stvorili funkcionalnu cjelinu odvojeno prikupljanje – sortiranje – sekundarne sirovine. Onda bi to imalo smisla. Sada se kao spasonosno rješenje predstavlja megacentar, a za njega nema novca. Nema financiranja opreme, infrastrukture za gospodarenje koja na ulazu ima miješani komunalni otpad. Mogli ste financirati infrastrukturu kojom se cijeli sektor stavlja u funkciju kružnog gospodarenja otpadom. Zar nije bilo lokacija gdje se ad hoc mogla napraviti kompostana odakle bi izlazio kompost prve kategorije”, rekao je.

Dobrović je u odgovoru na Klisovićev poziv u posjetu bečkoj energani rekao da je vladavina Milana Bandića u Zagrebu dovela do stvaranja nepovjerenja do te mjere da građani ustaju protiv kompostiranja. “Mi odvojeno prikupljamo ali ne vraćamo natrag u gospodarstvo jer nemamo infrastrukturu. Dajte to shvatite. Obrada smeća se smanjuje tako da se poveća funkcionalnost odvojenog prikupljanja zajedno s infrastrukturom. Odvojeno prikupljeni biootpad ide na kompostiranje. Možemo mi raditi anaerobnu digestiju, bioplin, što hoćemo da je šest puta skuplje, međutim jeftiniji je kompost. Zaboravite novce iz EU ako nećete biti dosljedni. Zašto ne odete u Graz umjesto u Beč. Poznato je da oni gradovi koji imaju spalionicu imaju niže stupnjeve materijalne reciklaže zato što postoji kompeticija za najbolji materijal, papir i plastika. Za reciklažu i ujedno najvrjedniji za spaljivanje. Ostatak ostataka o kojem govorite, on nema nikakvu vrijednost. Prestao sam podržavati Tomaševića nakon što plave vrećice nije ispratila infrastruktura. Odvedite nas u centar za kružno gospodarenje. Idemo vidjeti kako to Koprivnica radi”, rekao je.

TKO JE ZA DOGOVOR SA ŽUPANIJOM?

Osim što je zatražio raskid ugovora, Klub SDP-a je naglasio da među pet temeljnih infrastrukturnih objekata traži i energanu. Klub Mosta se izjasnio da se u prostornom planu donesu rješenja u dogovoru sa Županijom koja će omogućiti da se postrojenja za obradu otpada izdvoje na barem 10 km od Zagreba. Klub HDZ-a je istaknuo da je vrijeme idealno za razgovore sa županom Kožićem. Klub nezavisnih je zatražio konsenzus pri izradi stručne podloge za izmjene prostornoga plana. Klub DP-a se nije izravno izjasnio, u pojedinačnoj je raspravi Peternel ustvrdio da će nastojati provesti želje svoga biračkog tijela čak i ako se on sam s njima ne slaže.

“Ovim izmjenama i dopunama Plana preispitat će se i redefinirati odredbe te obuhvat zona i lokacija unutar Plana vezano za gospodarenje otpadom sukladno odredbama posebnih zakona i pravilnika koji se odnose na održivo gospodarenje otpadom. Planiranje lokacija za gospodarenje otpadom sustavno se rješava ovim postupkom čija će dinamika biti usklađena s dinamikom izrade novog PGO-a”, obrazložila je pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Ana Pavičić-Kaselj Prijedlog odluke o izradi izmjena i dopuna prostornoga plana.

KOJI SU ROKOVI? TKO SU STRUČNJACI?

Rijetki konstruktivni glas u raspravi komentirao je izostanak detalja o rokovima. “Nitko nije rekao koliko će trajati postupak oko lokacija, ali kad se on donese vjerujem da će donošenje PGO-a trajati još pola godine. Izgubljeno je vrijeme. Mi praktički krećemo ispočetka. Imali smo lokacije, imali smo gotove dokumente za kompostanu u Novskoj, sortirnicu na Žitnjaku i CGO u Resniku, sve je propalo. Sad je pred nama obveza da se briše Obreščica u Brezovici i Podsused u lokaciji”, rekao je u pojedinačnoj raspravi o stanju krize sustava SDP-ovac Petek.

S njim se složio Dobrović i dodao: “U Hrvatskoj postoje stručnjaci iz reda režimskog ešalona stručnjaka. Ti stručnjaci su potpisivali studije utjecaja na okoliš. Znam dobro za CGO Kaštijun, piše nikakva interakcija s okolišem, da će to biti sjajno, a što je dokazala praksa – katastrofa. Poziva li netko te stručnjake na odgovornost i jesu li izgubili svoju poziciju u očima države? Ne, dapače to su mainstream stručnjaci. Treba inzistirati na stručnjacima koji iza sebe imaju rezultate, koji su slobodni od klijentele. Financiranje u sektoru gospodarenja projekta je takvo kakvo jest. Financiraju se ogromni projekti, za rezultat nitko ne pita. Referiram na dva izgrađena CGO-a koji unatoč bačenim milijunima ne daju rezultat.”

Kada će? Neće brzo.