Home Izdvojeno ‘Tko se grije, a tko plaća’

‘Tko se grije, a tko plaća’

PODIJELITE

Sve glasnija pobuna oko razdjelnika koje su građani zakonski bili dužni ugraditi, potaknula je i gradonačelnika Dražen Barišića da se zapita ‘Tko se grije, a tko plaća’. U priopćenju za građane poslanom putem medija, napominje kako je ‘apsurdnu situaciju s razdjelnicima kao problem ostavila prošla Vlada’ te da će on o tome govoriti sve dok se problem ne riješi.

‘Podsjetio bih kako je prošla Vlada stavila uvođenje razdjelnika kao zakonsku obvezu dok su gradovima i građanima ostavili obvezu financiranja potpuno netransparentnog sustava, a ujedno oduzeli gradovima pravo odobravanja, odnosno odbijanja poskupljenja. To što su time preuzeli na sebe odgovornost ništa nam ne znači danas kada su građani dobili potpuno zbunjujuće račune za siječanj. Dakle, nakon financiranja razdjelnika od strane građana i dalje se ne zna tko se grije, a tko plaća. Nekim građanima je trošak grijanja ostao isti, nekima je beznačajno smanjeno, dok su neki građani dobili astronomske iznose bez ikakvog objašnjenja.’ – stoji u priopćenju gradonačelnika Barišića.Gradsko vijece barisic

Napominje kako HEP Toplinarstvo mora poštovati transparentnost, odnosno da ‘svaki građanin mora imati mogućnost pregleda svoje potrošnje tako da u svakom trenutku mogu provjeriti status troškova svoga grijanja preko Interneta ili mobitela’.

Gradonačelnik podsjeća da je Grad Velika Gorica ispunio obećanje i da je sufinancirao razdjelnike i izradu energetskih certifikata, te da će obnoviti fasade kako bi povećali energetsku učinkovitost.

Barišić proziva HERA-u i HEP Toplinarstvo jer nisu izvršili svoj dio obveza: ‘HERA nije ispunila obvezu i obećanje o edukaciji građana vezano uz korištenje razdjelnika, kao što ni HEP toplinarstvo nije poduzeo ništa po našim zahtjevima o ujednačavanju cijena grijanja Velike Gorice i ostalih gradova.’ – istaknuo je gradonačelnik.

Pozvao je druge kolege gradonačelnike da mu se pridruže u zaštiti interesa građana.