Home Izdvojeno Tjedan dokumentarnog filma u Kinu Gorica

Tjedan dokumentarnog filma u Kinu Gorica

PODIJELITE

Tjedan dokumentarnog filma počinje u četvrtak, 3. travnja, a trajat će do srijede. Svaki dan u dvorani Gorica Pučkog otvorenog učilišta u 19,30 sati prikazat će se po jedan film, a ulaz je 15 kuna.

– Počevši od 2010. godine, Kino Gorica svake godine ljubiteljima te vrste filmske umjetnosti nudi sedam najboljih i najnagrađivanijih naslova u proteklom razdoblju. Sedam dokumentaraca upoznat će nas s različitim ljudskim sudbinama, osebujnim ličnostima, zanimljivim pojavama u suvremenom društvu, jednostavno rečeno – sa stvarnim životom. Riječ je o filmovima koji su na međunarodnim filmskim festivalima nagrađeni s ukupno čak 22 nagrade – poručuje Anita Pišković iz POUVG.

KOJI FILM POGLEDATI?

Čast da otvori velikogorički tjedan dokumentarnog filma pripast će dokumentarcu “Sickfuckpeople”, redatelja  Jurija Rečinskog, o skupini djece beskućnika koji su uspjeli preživjeti svoje ovisničko djetinjstvo, odrasli i počeli živjeti kao zreli ljudi. To je priča o dječaku koji se suočava s degeneriranim društvom u rodnom ukrajinskom selu punom mržnje i sadističkog bijesa, tragajući za svojom majkom. To je priča o trudnoj djevojci koja želi roditi svoje dijete čije će djetinjstvo vjerojatno će biti još gore nego njezino. No, sestre je tjeraju na pobačaj.

ceski san

“Češki san”, autora Filipa Remunde i Vita Klusaka govori o spihološkoj i manipulativnoj moći kozumerizma sa svim njenim perverznim elementima. Redatelji su stvorili oglasnu kampanju za nešto što ne postoji i dokumentirali najveću potrošačku prevaru koja je stvorila i najveću histeriju koju je Češka ikad vidjela, a postala je čak i tema rasprave u češkom parlamentu.

Humoristični dokumentarni film “Mama Europa” bavi se granicama Europe i onima čiji su životi usko povezani s njima. Kroz osobnu priču redateljice Petre Seliškar i njene četverogodišnje kćerke Terre film nas vodi na putovanje po Europi tijekom kojeg posjećujemo neke od preostalih  granica izvan Schengena koje su osobito u ovoj regiji ostavile pečate na ljudima.

“Marely”, biografsko-glazbeni film Kevina MacDonalda priča je o istinskoj glazbenoj legendi i međunarodnoj ikoni 20. stoljeća, Bobu Marleyu. Ovo je prvi službeni odobreni biografski film o životu, nasljedstvu i globalnom utjecaju legende – pjevača, tekstopisaca, glazbenika i aktivista.

ekoterorist

“Ispovijesti eko terorista”, Petera Jaya Browna, otkriva pravu 30-godišnju odiseju najtraženijeg zagovornika očuvanja prirode danas, kapetana Paula Watsona, kultnog heroja cijenjene emisije „Whale Wars“ na Animal Planetu, osnivača Greenpeacea i vlastite flote The Sea Shepherd Society zadužene za zaštitu morskog života na planetu.

Provokativni dokumentarac “Češki mir” priča je o Hladnom ratu i ratu protiv terorizma u jednom malom češkom selu. Autori Filip Remunda i Vit Klusak donose reakciju stanovnika sela u kojemu bi na mjestu nekadašnje ruske raketne, sada bila postavljena američka vojna baza. Pobornici baze vjeruju da će ona ojačati obranu protiv globalnih prijetnji 21. stoljeća, a protivnici upozoravaju da se radi samo o namjeri SAD-a da vlada svijetom.

Slika-koja-nedostaje

“Slika koja nedostaje” kultnog kambodžanskog redatelje Rithya Pahna donosi nepoznate činjenice o zločinačkom režimu Crvenih Kmera i to na posve originalan način – kombinacijom arhive, detaljnog emotivnog pripovijedanja o vlastitom životu u tim vremenima i stotinom malih drvenih lutkica, prikazao je cijelu jednu mini-epohu vlastitog života s kraja 70-ih godina. Tada 11-godišnjak, Pahn je svjedočio svom zlu koje se nadvilo nad ovu zemlju, a filmom suptilno podastro svoje djetinjstvo u tada, sasvim sigurno, najparoničnijoj zemlji na svijetu.