Home Izdvojeno Što je Brass festival i kako je sve počelo?

Što je Brass festival i kako je sve počelo?

PODIJELITE

brass,-otvorenje01Još je manje od dva mjeseca ostalo do ovogodišnjeg izdanja velikogoričkog Brass festivala. Bit će to osmi put da grupa entuzijasta u Goricu dovodi najbolje sa scene limene puhačke glazbe. Kako se radi o festivalu koji je iz godine u godinu sve popularniji i bolji, pa i izvan granica naše domovine, nije prerano početi najavljivati sve novitete i zanimljivosti koje će publika festivala imati priliku doživjeti od 24. – 28. svibnja.

Prvi dio priče o ovom sad već kultnom festivalu seže u njegove same početke. One koji još nisu dio publike i ne znaju što očekivati, upoznat ćemo sa najzanimljivijim trenucima u posljednjih osam godina trajanja festivala koji jednako oduševljava i jazz i klasičnom glazbom.

– Naravno, uvijek je najteže početi. Prve godine je sve to bilo na bazi entuzijazma. Tada su umjetnici na festival dolazili iz prijateljskih razloga. To se do danas održalo baš iz razloga što ljudi koji dođu na festival osjete jednu toplinu i gostoprimstvo – objasnio je Tomislav Špoljar, umjetnički ravnatelj velikogoričkog Brass festivala.

brass,-otvorenje

HRVATSKA KAO INSPIRACIJA NAJBOLJIM SVJETSKIM UMJETNICIMA

Tijekom godina, na Brass-u su nastupila neka od najvećih imena limene puhačke glazbe. Posebno je zanimljiva priča koja se veže uz američkog skladatelja Erica Ewazena. Na poziv Tomislava Špoljara, Ewazen dolazi u Hrvatsku, a nakon toga piše i Trio za trubu, violončelo i klavir. Očaran glazbenicima i prirodnim ljepotama Hrvatske, Zagreba i Turopolja, ali i arhitekturom i hranom, posvećuje našoj zemlji skladbu imena Balkanika.

Još jedan umjetnik koji je pronašao inspiraciju u Hrvatskoj je James Stephenson koji je skladao trio „Croatia“. Drugi stavak tog djela posvetio je dubrovačkim krovovima, a u trećem je iskoristio Morseov kod i to ime Croatia.

ZAŠTO JE BRASS POSEBAN?

– Ovaj festival nije tu samo radi jedne produkcije klasične glazbe kakvih festivala imamo diljem Hrvatske i u svijetu, nego festival koji je pokretač nekih novih ideja, novih zbivanja, novog pristupa brassu, pristupa komornoj glazbi – objasnio je orguljaš Edmund Borić Andler.

Velikogorički Brass festival danas sudjeluje u stvaranju kulture i proizvoda koji se prepoznaju diljem svijeta.