Home Izdvojeno SVJETSKI DAN KRAVATE Turopoljska podgutnica pramajka je današnje kravate!

SVJETSKI DAN KRAVATE Turopoljska podgutnica pramajka je današnje kravate!

Kao spomen dan prihvatio ga je i Hrvatski sabor 2008. godine, s obzirom da je kravata jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv, a mi ovim povodom donosimo zanimljivosti o podgutnici

PODIJELITE

Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. Naziv ‘Kravata’ potječe od imena Hrvat (Croat) i po prvi puta se spominje 1651. godine, a 1880. godine nastala je kravata kakvu danas poznaje cijeli svijet. Kao spomen dan prihvatio ga je i Hrvatski sabor 2008. godine.

Crvena urešena mašna – turopoljska podgutnica pramajka je kravate. Naime, upravo su  podgutnicu na vrat mladića, odnosno pod gut, vezale djevojke i žene pri odlasku u bitku. Crveni rubac  bio je znak ljubavi i sjećanja na njih i dom, a smatra se jednom od preteča današnje kravate.

Vjeruje se da je taj crveni rubac na vratu turopoljskog banderijalca, vojnika iz povijesne postrojbe Hrvatske vojske došao u Pariz i od tamo kao kravata krenuo dalje u svijet.

Zanimljivosti o turopoljskoj podgutnici i nastanku riječi kravata

Priča ide ovako… Da nije bilo Turopoljaca koji su sa svojim podgutnicama dojahali u Pariz, te oduševili francuskoga kralja Luja XIV. i njegove dvorjane da su se svi počeli kititi rupcima, nikada taj ures zapadne civilizacije ne bi dobio ime po Hrvatima. U Turopolju se vjeruje kako je današnji naziv kravata nastao tako što je Francuzima bilo lakše izgovoriti riječ »Croata«, pa je pretvoriti u »cravate«. Zanimljiva je činjenica i kako je francuski kralj Luj XIV imao svoje cravatier du roi. Cravatier du roi su imali vrlo važan zadatak u državnoj administraciji: nuditi kralju košaru punu najfinijih kravata svako jutro!

Koliko se Francuzima svidjela kravata dovoljno pokazuje podatak kako je 1667. godine ustrojena posebna pukovnija Royal Cravates, a bila je nazvana po Hrvatima koji su bili u njenom sastavu i nosili kravatu. Nije trebalo mnogo vremena da se kravata proširi Europom kao znak kulture i otmjenosti. Kravate su u Francuskoj s vremenom postale i simbol napretka pa su se tako za vrijeme Francuske revolucije nosile crne kravate kao znak protesta protiv nazadnih, tj. zastarjelih ideja.

I doista, način vezanja rupca Parižani zovu „A la croat“ i iz njega nedvojbeno dolazi naziv kravate. Podgutnica je stoga zasluženo jedan od najvažnijih simbola turopoljskog kraja.