Home Izdvojeno Svečani bal i predstava o mogutima na Legendfestu u Lukavcu

Svečani bal i predstava o mogutima na Legendfestu u Lukavcu

PODIJELITE

U čast plavom žapcu KUD Mičevec organizira Svečani bal u Starom gradu Lukavcu u nedjelju, 1. lipnja u 22 sata. Legendu o starom žapcu ispričao je predsjednik KUD Mičevec Vladimir Štarkelj, a ona kaže da se, ne tako davno, ali baš u vrijeme kada se žabe zaljubljuju, pojavio plavi žabac kod Starog grad Lukavca. Ostali žapci, tvrdi legenda, najprije su pocrvenjeli od bijesa, a onda su uvidjeli da je bolje poplavjeti.

– Pojava plavog žabca na samo jednom mjestu na svijetu je neobjašnjiva. Za njegovu pojavu u Turopolju kod Starog grada Lukavca objašnjenje je “jednostavno”. Od davnina su u Turopolju živjele mnoge plemenitaške obitelji plave krvi. Imali su svoga kraljevića koji je bio najljepši mladić i čija je krv bila izrazito plava. Mlada, ružna vještica iz Lukavca željela ga je samo za sebe, ali kraljević nije pristao. Zbog toga ga je vještica pretvorila u žapca. Postao je plavi žabac zbog izrazito plave krvi i još uvijek čeka svoju kraljevnu da ga poljubi. Tada će se ponovno pretvoriti u krasnog mladića i postati kraljević obnovljene Plemenite opčine turopoljske – ispričao je Vladimir Štarkelj.

MOGUTI, DOBRI VILENJACI TUROPOLJSKOG LUGA

Mogut– Priča o Mogutima zbog svoje plemenitosti i poruka je ponos našeg lijepog Turopolja. Posebno turopoljski hrastici, ti gorostasi prirode i sudruzi čovjekove opstojnosti. Duhovno i materijalno, lirsko i epsko, mitološko i životno – sve je to Lug nama Turopoljcima u kojima su živjeli Moguti, dobri vilenjaci – kaže Štarkelj.

Kako bi očuvali baštinu i kulturu, KUD Mičevec pripremio je za Legendfest i dječju predstavu o mogutima, a koja će također biti prikazana na Legendfestu.

– Mogut je bio jako visoki čovjek. Obučen u crnu čoju. Na glavi je nosio starinski šešir sa širokim obodom. Priča se da se rodio od mrtve majke i da je kad se rodio već bio jak i velik kao da ima devet godina. Živio je lugu i kad treba pomagao ljudima i branio selo od zla. Tako za ljetnog vremena, kada su nevremena i kada grm,i na nebu on rastjerao munje. Svako je selo selo imalo svog moguta. Svaki je mogut ako je bio jači od drugog, svojem selu mogao pomoći da ime više hrane i stoke – objasnio je Štarkelj.