Home Gospodarstvo Sve svjetlija budućnost za mlade strukovnjake po pitanju obrazovanja, ali i zaposlenja

Sve svjetlija budućnost za mlade strukovnjake po pitanju obrazovanja, ali i zaposlenja

Održan je okrugli stol na kojem je goričkim obrtnicima prezentirana važnost novih tehnologija koje će mladi strukovnjaci od jeseni moći i praktično učiti u našem gradu

PODIJELITE

U sklopu projekta izgradnje i uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu-Industrija 4.0 u četvrtak je održan drugi specijalizirani okrugli stol. Sam projekt provodi Srednja strukovna škola Velika Gorica, a okrugli stol organiziran je u suradnji s Obrtničkom komorom Zagreb.

Govora je bilo o značaju i utjecaju Industrije 4.0 na unapređenje i daljnji razvoj strukovnog obrazovanja s naglaskom na proizvodno strojarstvo i alatničarstvo. Cilj ovog projekta, koji je sada u završnoj fazi, je omogućiti učenicima srednje strukovne škole da postanu kompetentni za tržište rada učeći na novim tehnologijama i mehanizacijama. Na ovaj način se dodatno povećava značaj i utjecaj industrije na buduće poslove mladih.

“Imamo priliku prezentirati obrtnicima s našeg područja opremu i reformu strukovnog obrazovanja. Ponudit ćemo im suradnju i partnerstvo kako bi oplemenili projekt, da ne ostane samo na zgradi i ustanovi već da se i u budućnosti povežemo s njima. Cilj je da pokušamo učenicima pomoći da čim lakše iz obrazovnog sustava prijeđu na realni sektor i tržište rada.”, govori ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica, Miroslav Antolčić te dodaje kako cilj napraviti korak unaprijed prema povezivanju obrazovnog sustava i poslodavca.

U smislu razvoja regionalnog centra je Velika Gorica jedinstvena uz Samobora i Dugo Selo u kojima također traju radovi. Ovim centrima će se pokriti više od devet škola te će više od 2000 učenika imati priliku participirati na tim centrima koji su opremljeni vrhunskom opremom. No, osim za učenike koji bi već od jeseni mogli koristiti tu novu opremu, velika je ovo stvar i za obrtnike Velike Gorice koji će kao zaposlenike dobivati mlade nade obrazovane i sposobne za rad u novoj industriji.

Vladimir Birek, predsjednik Udruženja obrtnika istaknuo je važnost ovakvih projekata i praktičnog obrazovanja učenika. Govori kako su ovakvi potezi potrebni jer će obrtnici Velike Gorice i drugih mjesta dobiti kvalitetne radnike, a mladi će imati i veće mogućnosti otvarati vlastita poslovanja nakon završetka školovanja.

Srednja strukovna škola je i prije izgradnje samog Centra postizala odlične suradnje s tvrtkama u industriji. Vlasnik tvrtke Alas-info, Vlado Rožić, objasnio je da će rad s novim mehanizacijama pridonijeti i boljem radu nastavnika koji se također trebaju priviknuti i naučiti na nove tehnologije.